Odčerpávání fekálií museli asistovat strážníci

Brno - Nekoupeme se, šetříme vodou, prádlo vozíme do prádelny. Asi tak vypadá život ve dvou desítkách rodin v brněnských Holáskách. Od konce února se musí obyvatelé ve Widmannově ulici uskromnit kvůli problémům s napojením svých domů do kanalizační sítě.

Majitelé přibližně dvaceti domů, které prošly kolaudací v roce 2005, doplatili na nestandardní napojení k městské kanalizační síti. To zajišťovalo několik firem – první vlastní čerpací stanici, druhá pozemky pod ní, třetí měla na starost napojení do městské sítě. Neproplacené faktury a několikerá změna majitelů firem však řetězec koncem února přerušily a odpad se začal hromadit v jímce.

O její vyprázdnění se dnes musel postarat fekální vůz. Jeho příjezd se neobešel bez asistence  brněnských strážníků. Nebylo totiž jasné, jestli vůz může na soukromý pozemek k čerpací stanici vůbec vjet. Povolení se nakonec podařilo zajistit ústní formou. Vyvážení odpadu „postaru“ bude do vyřešení situace nezbytné i přes uskromnění obyvatel každý třetí den.

Obyvatelka Holásek a starosta MČ Tuřany o problémech s kanalizací (zdroj: ČT24)

„Tady je problém komu patří kanalizace, komu patří pozemky, původní majitelé tu firmu několikrát prodali, majetková struktura je nepřehledná,“ uvedl starosta Tuřan Miroslav Dorazil (ODS). Ze situace jsou nešťastní pochopitelně i majitelé domů. „Koupeme se mimo dům, nepereme, naštěstí máme v blízkosti rodiče, tak chodíme k nim,“ uvedl jeden z majitelů. „Je to katastrofa. Teď záleží všechno na státních úřednících,“ stěžoval si další.

Majitelé domů vidí jako řešení přímé připojení do městské kanalizační sítě. Obrátili se kvůli tomu už na brněnský magistrát.