Dva Baťové na jednom piedestalu budí emoce. K Janu Antonínovi přibude Tomáš

Zlín - Vedle jednoho Bati přibude druhý. Ve Zlíně bude 2. dubna slavnostně odhalena nová socha Tomáše Bati. Obuvnický magnát se postaví hned vedle svého nevlastního bratra Jana Antonína. To si ale i nadále nepřejí následovníci Tomáš Bati - podle nich společné sousoší nevyjadřuje hlavní myšlenky Baťova podnikání.

Tři sta kilogramů bronzu připomínající dobu, kdy bylo Československo největším exportérem obuvi na světě. Do instalace a slavnostního odhalení druhé sochy Tomáše Bati ve Zlíně zbývají poslední dny. „Přispěli lidé, malé firmy, velké firmy, politické strany. Chci zdůraznit úlohu města, to má 2,5 milionu v této záležitosti,“ uvedl dnes předseda Zlínského hnutí nezávislých František Petr.

Památka na člověka, jehož při podnikání inspiroval Ford a jeho pásová výroba, bude před zlínským mrakodrapem dominovat spolu se sochou Jana Antonína Bati - Tomášova nevlastního bratra. „Snažil jsem se prostě, aby to byl postoj rozhodný a zároveň energický, protože zakladatel Tomáš Baťa byl energický člověk,“ prozradil sochař Radim Hanke.

Rozhovor se sochařem Radimem Hanke (zdroj: ČT24)

Sousoší se líbí politikům, protestuje ale Baťova nadace

Nové sousoší ale ve Zlíně budí emoce. Navzdory jasné shodě zastupitelstva města se proti němu dlouhodobě staví potomci Tomáše Bati. Třeba jeho syn dokonce kvůli tomu apeloval na primátora. Umístění soch na společný piedestal podle odpůrců neodpovídá historické realitě, tvrdí pro změnu zástupci Baťovy nadace. „Hlavním tvůrcem města Zlína byl Tomáš Baťa, stojí s Janem Baťou, který tu firmu řídil 7 let a ne 38 let jako Tomáš Baťa,“ protestuje ředitel nadace Pavel Velev. 

Do druhého dubna zbývá dokončit ještě nápis na podstavci ve znění: Tomáš Baťa - zakladatel. Slavnostní odhalení sochy Tomáše Bati Náměstí práce doprovodí dobová hudba a zlínská filharmonie.