Lupič Jelača, který podle soudu přepadl banku ve Zlíně, dostal 6 let

Zlín - Šestiletým vězením dnes potrestal Krajský soud ve Zlíně Chorvata Bornu Jelaču, který vloni přepadl Komerční banku ve Zlíně-Malenovicích. Maskovaný a se zbraní v ruce podle rozsudku vstoupil do banky a vynutil si od pokladní více než půl milionu korun. Ženě podal lístek s textem „toto je přepadení, nevolejte policii a nedávejte do peněz barvu“. Sám Jelača jakoukoliv vinu odmítá a stále tvrdí, že v této bance nikdy nebyl. Proti rozsudku se dnes odvolal, případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Podle krajského soudu ale obžaloba prokázala, že šestačtyřicetiletý muž, který má trvalé bydliště ve Zlíně, loni přepadl pobočku Komerční banky ve Zlíně-Malenovicích. Na obličej si měl dát masku a se zbraní v ruce donutil pokladní vydat přes půl milionu korun. Jelačovi hrozil až dvanáctiletý.

Loupežné přepadení se odehrálo loni jedenáctého května. Zadlužený Jelača se měl zamaskovat slunečními brýlemi, parukou a pro jistotu si tvář přelepil náplastí. „Pokladní předložil popsaný lístek papíru s textem, z kterého stačila pouze přečíst slova: toto je přepadení, nevolejte policii a nedávejte do peněz barvu,“ uvedl v obžalobě Foltýn.

Jelača u soudu jednoznačně tvrdil, že žádné přepadení nespáchal. V Komerční bance ve Zlíně podle své výpovědi skutečně v osudný den byl, ale rozhodně ne v inkriminované pobočce, kterou přepadl lupič. Jeho výpověď však zřejmě u soudu bude hrát malou roli. Jelaču totiž poznala při rekonstrukci celé události nejen vyděšená pokladní, ale i její kolegyně, kolem níž procházel, když z banky prchal.

U soudu mu nepomohl ani fakt, že je nezaměstnaný a podle svých slov dluží různým lidem téměř milion korun. Právě naopak. Dluh a počet věřitelů Jelačovi narostl, protože se vyhýbal splácení. Jeho bývalý obchodní partneři jej dokonce označili za podvodníka.