Místo stromů mezi obcemi vyrostou obří větrníky. Místní se bouří

Prostějovsko – S plány na vybudování větrné elektrárny vedení obce Skřípov narazilo. Proti devíti větrníkům, které mají v jejím katastru vyrůst, totiž prostestují místní. Zastupitelstvo je totiž rozhodlo „zasadit“ přímo mezi monstrózní krajinné prvky za 130 milionů korun.

V polích mezi Skřípovem a Brodku u Konic má vyrůst hned devět větrníků. Prostor je totiž jedním ze sedmi míst v Olomouckém kraji vytypovaných jako ideální pro větrnou energii. Na stejném místě ale před nedávnem přibyly i stovky nových stromů, keřů, ale taky cyklostezky nebo rybníčky. Za 130 milionů z evropských fondů je loni Skřípov a Brodek u Konice nechaly zbudovat. Už v té době ale bylo jasné, že na stejných pozemcích mají vyrůst i větrné elektrárny.
 
Nedaleko Brodku už teď dvě elektrárny stojí, devět nových ale má být zhruba dvojnásobně vysokých. Místní se bojí, že stožáry uprostřed krásné přírody všechny případné turisty od návštěvy jejich končin odradí. Proti stavbě už proto sepsali i petici.
 
„Právě ta krásná příroda by nám mohla do budoucna zabezpečit pracovní příležitosti,“ uvedla Jarmila Podhorná, majitelka firmy vyrábějící přírodní kosmetiku. Proti větrníkům protestuje i  bývalý starosta Skřípova Herman Ošlejšek. Záměr byl podle něj zkultivovat krajinu.Tu ale stavba stožáry s vrtulemi výrazně naruší.
 
Místo vybrala obec, brání se firma, která bude větrníky stavět
Firma, která má elektrárny stavět se brání. Byla to podle ní obec Skřípov, která se stavbou elektráren přišla. Dokonce si mezi svými stálými obyvateli zjišťovala, jestli by jim větrníky vadily - a ti se k nim postavili kladně. „Nápad je ze strany obce, vyhlásila výběrové řízení a my jsme vítězové tohoto výběrového řízení a na základě toho jsme získali mandát k přípravě toho větrného parku,“ uvedl jednatel Renergy Power František Šustr.
 
Pro případ, že by skutečně zasáhli do čerstvě vysazených prostorů, jsou investoři připravení využít okolní pozemky. „Potřebujeme pro výstavbu větrné elektrárny zhruba 1500 m2, poněvadž to bylo loni osázené, tak to můžeme přesadit na jiné místo,“ doplnil Šustr.
 
Výstavbou elektráren se bude ještě ve středu zabývat skřípovské zastupitelstvo. Na programu má potřebné změny územního plánu.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)