Nejvyšší soud udělal definitivní tečku za případem úmrtí na lyžařském kurzu

Brno - Jako neopodstatněné zamítl Nejvyšší soud ČR dovolání lékaře Vlastimila Havlíčka proti rozhodnutí krajského soudu, který ho potrestal čtyřletou podmínkou a zákazem další 3 roky pracovat jako zdravotník na sportovních akcích. Lékař se měl pochybení dopustit na lyžařském kurzu, kde špatně odhadl zdravotní stav Patrika Wisze.

Lékař chlapce neposlal do nemocnice a i přes jeho zhoršený stav ho nechal jen v klidovém režimu na lůžku na ubytovně a nechal ho jet se všemi společně autobusem domů. Když ale stav svého syna viděli rodiče, ihned ho nechali převézt na pohotovost do dětské nemocnice. Tam chlapec ale dostal otravu krve, selhaly mu orgány v těle a po třinácti dnech zemřel.

Případem se už dvakrát zabývaly městský a krajský soud a zatím poslední rozsudek ze září minulého roku potvrdil, že za smrt chlapce nese odpovědnost lékař Vlastimil Havlíček. Ten působil na lyžařském kurzu jako zdravotník a podle soudu podcenil zdravotní potíže Patrika Wisze.

Mluvčí Nejvyššího soudu ČR Petr Knötig (zdroj: ČT24)

Doktor Vlastimil Havlíček se hájil tím, že léčbu nepodcenil a že nebyl navíc předložen žádný důkaz, na co vlastně Patrik Wisz zemřel. Po smrti chlapce totiž nebyla provedena pitva.