Účastnice závodu na podpatcích trénovaly dobíháním tramvají

Brno - Podpatek nad šest centimetrů, široký maximálně jeden a půl čísla. Už jen chůze na něčem takovém je pro mnohé vražedná představa, pro účastnice dnešního netradičního závodu na náměstí Svobody v Brně naopak nezbytná podmínka ke startu. A běhaly skutečně jako o život. Dovolená na Sardinii za třicet tisíc pro dvě osoby byla skutečným lákadlem. Není tedy divu, že v zápalu boje došlo i na fauly.

Odbyla čtvrtá odpolední. Uprostřed náměstí se kolem kovových zábran vytvořil hlouček lidí, kteří odvážné závodnice na podpatcích přišli povzbuzovat. Zimní kozačky, plesové sandálky i extravagantnější modely v některých případech doplněné o ponožky zářivých barev či důmyslné chrániče zápěstí – toť nezbytná výbava slečen a dam, které si přišly doběhnout pro zájezd na Sardinii v hodnotě třicet tisíc korun.

„Jestli jsem trénovala? Samozřejmě, běháním na šaliny a na vlak,“ prozradila jedna z účastnic. Běželo se na sedm etap, z každé postoupila nejrychlejší do finálního závodu o ceny.

Na náměstí Svobody se konal další běh na podpatcích (zdroj: ČT24)

„Letos je to už třetí oficiální závod na podpatcích v řadě. Jedná se o komerční akci, kterou pořádá jedna z obchodních pasáží zde na náměstí Svobody,“ uvedla pořadatelka Lenka Tardonová. “Pro případ, že by se některé z účastnic něco stalo, je zde připravená i sanitka," dodala.

Závodnice před startem působily uvolněně, ale konkurence je konkurence. „No jasně, že jsem přišla vyhrát. Přítele nemám, na dovolenou bych vzala kamarádku,“ smála se další odhodlaná běžkyně před těsně před startem. Faulovalo se hned při prvním běhu. Zákeřnice však potrestala především sama sebe, poškozená dostala druhou šanci.

A jak napínavé klání nakonec dopadlo? Vítězkou se stala Sabina Meluzínová, která i přes „pařící“ slunce s velkým náskokem pokořila nejen všechny své rivalky, ale i rekord tratě. „Jsem velmi nadšená z toho, že jsem vyhrála. Zatím si to vůbec neuvědomuji. Už teď se ale teším na krásnou dovolenou u moře, u něhož jsem byla naposledy v deváté třídě,“ prohlásila jednadvacetiletá vítězka.

Kromě závodnic na prvních třech příčkách si odměnu odnesly také dvě závodnice s nejvyššími podpatky.