Uniklá kyselina z cisterny uzavřela dálnici D1

Brno, Vyškov - Dvě stě litrů kyseliny dusičné, která uniká z cisterny, jíž se uvolnil ventil, zcela uzavřelo na dvě hodiny v obou směrech dálnici D1 u Vyškova. K místu vyjelo několik jednotek hasičů a policie. Byĺa vytyčena nebezpečná zóna. Nové jednotky střídaly ty, které přijely jako první, aby se hasiči nenadýchali nebezpečných výparů, které mohou poškodit sliznice. Policisté odkláněli dopravu. D1 byla na 227. km ve směru na Ostravu zprovozněna ve tři čtvrtě na jedenáct. V opačném směru pak o půl hodiny později.

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Poleptání se projevuje charakteristickým zežloutnutím zasažených míst, což je důsledek reakce s bílkovinami.

„Hasičské jednotky proto zřídily přímo na místě nehody dekontaminační stan na očištění zasahujících hasičů. Příslušníci provedli neutralizaci pomocí vápenného hydrátu, poté se látka spláchla vodou. Došlo k odpojení baterie vozidla,“ popsal zásah mluvčí Jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.