Kontroly na Velké ceně odhalily i nekolkované cigarety

Brno – Moravská metropole dnes hostila svou největší sportovní událost roku. Na Velkou cenu silničních motocyklů již včera do Brna přijelo 70 tisíc fanoušků, návštěvnost dnešního finále pak vystoupala téměř na 150 tisíc diváků, což bylo víc, než se čekalo. Pro Brno však GP znamenala i zvýšená bezpečnostní opatření. Na všech příjezdových trasách stály policejní hlídky, které kontrolovaly jak řidiče motorek, tak automobilů.

Cílem zpřísněných policejních kontrol bylo zamezit krádežím motorek, jichž parkovalo u okruhu přes tisíc. Kontrolována byla i všechna dodávková a nákladní auta. Podle policistů nakonec zvýšené hlídky prospěly, s drobnou kriminalitou letos nebyly téměř žádné problémy.

Policie si připsala i kuriózní výsledek, když v noci zajistila vůz napěchovaný nekolkovanými cigaretami. „Hlídka zastavovala vozidlo, a to jim následně začalo ujíždět. Zastavilo, řidič začal utíkat, a oba členové (hlídky) ho pěšky pronásledovali,“ informoval velitel zásahu Marian Karas. Řidič pocházející z bývalého Sovětského svazu se při výslechu přiznal, že dělá kurýra tohoto zboží. Cena cigaret a ztráta, která by jejich prodejem státu vznikla, se nyní vyčísluje.

Noční bilance? Devatenáct řidičů pod vlivem

Zasahovali i dopravní policisté. Podle mluvčího policie Pavla Švába odhalili během noci 19 podnapilých řidičů, zejména motorkářů. Ti v noci na dnešek sice hlučně oslavovali své setkání v kempech v okolí Masarykova okruhu, nicméně žádné zásadní výtržnosti nevznikly. „Naším úkolem bude po skončení závodů zase usměrnit rozjezd účastníků akce tak, aby byl plynulý a bezpečný. Zaměstná nás to do pozdních hodin,“ dodal Šváb.

Dnešní noc přinesla tržby především provozovatelům restaurací a barů v centru města. Došlo ale i ke konfliktním událostem, když se v jedné z restaurací na náměstí Svobody dostal do sporu číšník a host. Ten podle některých svědků dokonce vytáhl nůž. K žádnému závažnému zranění ale nedošlo.

Noční oslavy před GP Brna
Zdroj: ČT24