Exministr Ambrozek zneužil poslanecké náhrady, vicehejtmanem se nestane

Praha – Bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek přiznal, že zneužil část svých poslaneckých náhrad ke stavbě vily v Kyjově. Na dům za deset milionů korun si nevzal hypotéku, u 5,5 milionu korun ale nemohl doložit, kde je získal. Hospodářským novinám, které na kauzu upozornily, nejprve tvrdil, že dům zaplatil převážně z úspor. ČT pak sdělil, že na stavbu použil část svých poslaneckých náhrad, které jsou ale určené výhradně na dopravu, ošacení a ubytování. Ambrozek se měl za několik dní stát vicehejtmanem Jihomoravského kraje, kvůli aféře se ale dnes rozhodl, že na post kandidovat nebude.

V roce 2008 si Ambrozek koupil pozemek se starým domem za tři miliony korun. O rok později celý dům za sedm milionů přestavěl. „Měli jsme byt v Praze, který jsme prodali. Moje žena měla ze svých podnikatelských aktivit dva miliony korun a potom to byly příjmy z vypořádání dědictví po dědovi a zbytek byly úspory,“ vysvětlil nejprve původ peněz. Svůj majetek zveřejnil v majetkovém přiznání.

Kde vzal zbylých 5,5 milionu korun, ale nebylo jasné. Když se v roce 2005 ptal deník Právo na Ambrozkovy úspory, uvedl, že má na kontě dva miliony korun. Od té doby do roku 2009 by tak musel naspořit 3,5 milionu. Měsíčně by to znamenalo dávat stranou 63 tisíc, což byl celý čistý plat, který bral po většinu tohoto období jako předseda sněmovního výboru pro životní prostředí.

Libor Ambrozek pro ČT24:

"Část prostředků na dům pochází z mých úspor, které jsem měl ze svého dlouholetého poslaneckého příjmu a také ministerského. Problémem je, že poslanecký příjem rozlišuje, co z toho je plat a co z toho je náhrada, a to znamená, že součástí příjmu jsou i náhrady, a ty které jsem nevyužil pro výkon své funkce, tak jsem také využil jako součást úspor. Stavba, na kterou člověk celý život šetří - myslím, že ve 44 letech je čas na vlastní bydlení – je financována z prodeje bytu, kde jsme bydleli dříve, z dědictví, ze stavebního spoření a z manželčiných a mých úspor.

Je to na debatu, ať už s představiteli v KDU nebo i s koaličními partnery. Kauza je podle mě politicky motivovaná a nerad bych, aby ohrozila vznik koalice. Na základě debaty se Stanislavem Juránkem a Michalem Haškem se rozhodnu jak dál."

Vedle toho ale musel exministr živit pětičlennou rodinu (manželka byla nejméně do roku 2006 na rodičovské dovolené, v únoru 2008 se pak Amrozkovým narodil syn), KDU-ČSL dal sponzorský dar necelých 189 tisíc korun, koupil chatu za 350 tisíc a jel na dovolenou na Antarktidu, která podle jeho prohlášení vyšla na 100 tisíc korun. Ambrozek nepodnikal, zbývaly mu tak už jen poslanecké náhrady.

Poslanecké náhrady zneužíval i Sobotka s Paroubkem

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek:

„Zneužití poslaneckých náhrad je neakceptovatelným porušením zákona, byť není sankcionováno peněžním či jiným trestem. Morálně je takové jednání profesionálního politika nepřijatelné a nehájitelné.“

Podobný případ už řešil i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který si koupil byt v Praze za sedm milionů s tím, že pět milionů našetřil. Pod tlakem pak musel přiznat, že zneužíval poslanecké náhrady. Peníze z náhrad si do platu započítal i bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek, když vysvětloval své majetkové poměry. Časopis Týden zase loni informoval o poslanci Janu Schwippelovi (původně za ODS), který si nechal od sněmovny proplácet bydlení, ačkoli v Praze vlastní byt.

Vila Libora Ambrozka v Kyjově
Zdroj: ČT24