Vsetínská koalice je zřejmá, zatím ale nepodepsaná

Vsetín - Podpis koaliční dohody ve Vsetíně je na spadnutí. Po posledním jednání je zřejmé, že městu bude vládnout vítězná ODS spolu s ČSSD, TOP 09 a nakonec i s lidovci. Návrat jejich senátora Jiřího Čunka do křesla starosty se neuskuteční, přestože ve volbách získal nejvíce hlasů ze všech kandidátů.

V době vypjatých koaličních vyjednávání nejsou ve vsetínské radnici televizní kamery žádoucí. Vrátná i lidovecká starostka města Květoslava Othová se shodly - odejděte, o půl sedmé by se budova měla zamknout. Uvnitř pak začalo tříhodinové jednání o koalici a o budoucnosti Jiřího Čunka – v jeho nepřítomnosti.

„V současné době už je všechno domluveno. Koaliční strany mají svou představu o složení rady,“ prozradil České televizi vsetínský zastupitel Dalibor Sedláček (ČSSD), který také přišel na jednání. Složení koalice však odmítl upřesnit. Lídryně vítězné ODS Iveta Táborská v noční SMS ujistila: „Do podepsání smlouvy nebudeme zveřejňovat její znění.“

Jiří Čunek (KDU-ČSL), kandidát na starostu, o šanci na úspěch a jeho protikandidátka (zdroj: ČT24)

Lidovci ano, ale bez Čunka

Přímý účastník vyjednávání dnes ale České televizi potvrdil, že koalici vytvoří ODS, ČSSD, TOP 09 a chybět v ní nebudou ani lidovci. ODS je ve volbách porazila o tři setiny procenta. Do koalice je přizvala s podmínkou, že lidovci nepustí do vedení města nikoho z vyšší politiky. Jinak řečeno - bude ignorován volební triumf Jiřího Čunka.

„Já myslím, že se to tak postavit nedá, že by mě lidovci hodili přes palubu. Mám informaci, že žádná smlouva není uzavřena, to znamená ani podepsána, takže tím pádem to jednání uzavřeno není. Věřím, že to ještě nemusí být definitivní,“ reagoval lidovecký senátor Jiří Čunek, který už v minulosti ve Vsetíně starostoval deset let a po posledních komunálních volbách doufal ve svůj návrat do čela města.

Vyjednavači jednotlivých stran předpokládají podpis koaliční smlouvy koncem týdne.