Duplicitní vlastnictví pozemků omezuje vlastníky domů v Syrovicích

Syrovice (Brněnsko) - Třináct let nemohou obyvatelé Bratčické ulice v Syrovicích na Brněnsku opravovat, přestavovat nebo prodávat své vlastní rodinné domy. Pozemky pod nimi totiž od roku 1998 nevlastní jen oni, ale i další desítky až stovky lidí. Pozemkový úřad totiž vrátil v restituci půdu sdružení takzvaných singularistů. Ti po obci žádají náhradní pozemky, radnice je ale bez soudu dát nechce.

Pozemky pod domy v ulici Bratčické v Syrovicích nemají jednoho, ale několik desítek majitelů. Po revoluci se o ně totiž přihlásili takzvaní singularisté, tedy potomci členů společenství, které se v obci po 200 let dělilo o půdu. Pozemkový úřad, který řešil restituce, jim jejich nárok přiznal.

„V roce 1998 to bylo zapsané do katastru jako duplicitní vlastnictví. Tedy my singularisté jako vlastníci a vlastníci domů na Bratčické. A od té doby se ten spor vlastně táhne. Chceme se domluvit a získat náhradou ornou půdu,“ popsal situaci zástupce singularistů Pavel Kubíček.  

Jenže syrovická radnice ustoupit nechce, a proto se rozhodla celý spor řešit u soudu. Její pracovníci totiž přišli na to, že singularisté před rokem 1948 žádné pozemky v dotčené ulici nevlastnili. „Z katastru nám poslali seznam, z něhož vyplynulo, že do roku 1948 nebyli singularisté žádným majitelem na ulici Bratčické. To znamená, že nevlastnili ani jeden metr čtvereční,“ tvrdí starosta Syrovic Pavel Křena (SNK).

Na ulici Bratčické dnes stojí 35 rodinných domů postavených převážně v padesátých letech. Trvalé bydliště v nich má přes 130 obyvatel. A právě majitelé domů žijí už 13 let v bezvýchodné situaci. Kvůli duplicitnímu vlastnictví pozemků nemohou legálně své domy ani opravit, ani přestavět. A když chtějí dům prodat, mohou to udělat jen pod cenou. O dům bez jasného vlastnictví pozemku stojí v dnešní době jen málokdo.

U soudu jsou v tuto chvíli 3 žaloby proti singularistům a začíná jít o čas. Kvůli Bratčické ulici totiž začíná mít problémy celá obec. Syrovicím hrozí, že budou muset vracet milionové dotace na kanalizaci. Domy, které stojí na pozemcích v údajném vlastnictví singularistů, se totiž nesmí ke kanalizaci připojit. Jenže ti, kteří dostanou dotaci, ji musí pořídit ke všem domům, k nimž postavili přípojky, což v tomto případě není možné.