Výsledky kontrol burčáků jsou tristní, klamala víc než třetina prodejců

Brno - Prodejci burčáku tento rok šidili své zákazníky stejně jako v předchozích letech. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalily ředění burčáku vodou, přidávání cukru i nepovolené označování nápoje ze zahraničních hroznů jako burčák. Z odebraných šestadvaceti vzorků jich přitom pravidlům nevyhovělo deset. Tedy víc než třetina.

Čtyři prodejci označili názvem burčák nápoj, který nepocházel z moravských nebo českých hroznů, a proto měl nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Jeden přidal do burčáku nepovolené množství cukru. A pět jich ředilo burčák vodou, z toho tři navíc přidali do zředěného nápoje nadlimitní množství cukru. Taková je bilance letošních podvodů s burčákem.

„Smutným rekordmanem se přitom stal stánek v nejfrekventovanější České ulici v Brně, kde prodejce Pavel Straka nabízel burčák se 74procentním přídavkem vody, v němž navíc byl o více než sedm procent překročen povolený limit na přídaný cukr,“ uvedla mluvčí SZPI Romana Kadaňková.

Mluvčí SZPI Romana Kadaňková o kontrole burčáků (zdroj: ČT24)

Při odhalování falešného burčáku potravinářská inspekce využívá unikátní laboratorní zařízení, které pracuje na principu takzvaných izotopových analýz. Odborníci tak rozpoznají, jestli byly použity na výrobu burčáku hrozny sklizené v České repbulice nebo v zahraničí.

„S prodejci nevyhovujících burčáků bude zahájeno správní řízení kvůli klamání spotřebitele. Kontroly prodeje burčáku budou pokračovat do konce listopadu, kdy by měl být podle platných právních předpisů prodej burčáku ukončen,“ dodala Kadaňková.¨

Seznam prodejců burčáků, kteří neprošli kontrolou