Brněnští policisté odhalili rozsáhlé falšování technických průkazů

Brno - Až čtyři stovky automobilů jezdí na Brněnsku sice s platnou technickou kontrolou, tou však vůbec neprošly. Rozsáhlý podvod zjistili policisté. V srpnu tohoto roku vyšetřovali případ vykradeného vozidla, ze kterého zmizela taška. Tu pak nálezce na policii odevzdal. Policisté v tašce  našli technické průkazy, falešná razítka ze stanic technické kontroly, doklady o povinném ručení a další písemnosti. Podle nalezených průkazů se spojili s majiteli vozidel, a tak přišli na rozsáhlý podvod.

Řidiči svěřili technický průkaz čtyřiašedesátiletému muži a doufali v hladké vyřízení technické kontroly. Podezřelý muž ale nemusel s automobily na stanici technické kontroly vůbec zamířit. Měl k dispozici nálepky potrzující, že automobil prošel technickou kontolou, i razítka, kterými do tzv. velkého technického průkazu prohlídku stvrdil.

Policejní vyšetřovatel Zdeněk Burian o podvodnících (zdroj: ČT24)

Pachateli zbývalo jediné, musel ještě zajistit, aby se údaje o technické kontrole dostaly do databáze vozidel na magistrátě. S tím mu pomohla úřednice magistrátu, která celý proces zlegalizovala. Ta na úřadu i nadále pracuje. „Tuto zaměstnankyni jsme převedli na jiný odbor. V tuto chvíli vykonává jinou práci, aby nevzniklo podezření, že může v této činnosti pokračovat,“ říká mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Za podvod a padělání a pozměňování veřejné listiny hrozí čtyřiašedesátiletému muži i třiapadesátileté ženě tříletý trest odnětí svobody.