Experti už ukončili ohledání místa, kde se včera zřítila stíhačka

Třebíč – Krátce před polednem dokončili specialisté ohledání místa čtvrteční havárie armádní stíhačky L-39 Albatros, která se zřítila poblíž Biskupic na Třebíčsku. Trosky letounu teď vojáci naloží na těžkou techniku a převezou je na leteckou základnu do Náměstě nad Oslavou. Vybrané součástky pak půjdou na expertizu do Vojenského technického ústavu letectva. Záchranné práce budou pokračovat i v místě havárie: „Ve spolupráci s ekology je třeba odebrat vzorky půdy a provést analýzy, zda nedošlo k úniku nebezpečných látek a poškození životního prostředí. Pokud ano, bude nutné odbagrovat kontaminovanou zeminu a uvést místo do pořádku,“ dodala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Nehoda se stala ve čtvrtek odpoledne. Patnáct minut po vzletu letounu vysadil motor. Piloti navedli stroj nad neobydlenou oblast a katapultovali se, nikdo nebyl zraněn. Trup letadla je zdemolovaný, asi jeden metr za kabinou rozlomený, ale drží vcelku. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že nehodu zřejmě způsobila technická závada. Zakázal proto veškeré lety stejných typů letadel. Havarované letadlo bylo vyrobeno v roce 1982. 

Takzvaná černá skříňka, zaznamenávající veškeré údaje o průběhu letu, byla nalezena ve čtvrtek večer. O údajích, které obsahuje, odmítla mluvčí spekulovat. „Teď budou všechny okolnosti havárie podrobeny vyšetřování, v jeho průběhu nebudeme zveřejňovat kusé informace,“ dodala mluvčí. Vyšetřování okolností nehody dnes pokračovalo od časných ranních hodin. Během noci byl prostor kolem místa havárie uzavřen, střežili ho příslušníci vojenské policie a vojáci. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)
Havárie armádního proudového letounu L-39 Albatros
Zdroj: ČT24