Na jihu Moravy podalo výpověď přes 500 lékařů

Brno - Podle informací České televize podalo výpověď k dnešnímu dni 528 jihomoravských lékařů a lékařek. Toto číslo nezahrnuje pouze Masarykův onkologický ústav v Brně, odkud přesný počet výpovědí ještě není znám. Šedesát procent lékařského personálu - až takový odliv postihne například nemocnice ve Vyškově nebo v Břeclavi, pokud lékaři svoji hrozbu vyplní a výpověď skutečně dodrží.

Ve většině nemocnic už ředitelé připravují krizové plány. Odchody totiž zasáhnou klíčové obory jako jsou ARO, chirurgie nebo interna. „I kdyby nakonec odešla jen polovina lékařů, kteří podali výpovědi, tak můžeme tyto obory zavřít,“ líčí černou budoucnost ředitel Úrazové nomicnice v Brně Karel Doležal.
 
Nejvíce lékařů by mohlo opustit Fakultní nemocnici u Svaté Anny v Brně - celkem 143. „Krizové plány se budou odvíjet od struktury oborů, odkud odejdou,“ říká ředitel nemocnice Petr Koška.

Své výpovědi lékaři zatím poslali na odborovou centrálu v Praze, na stůl ředitelům jednotlivých nemocnic se dostanou na Silvestra.

Oldřich Ryšavý, jihomoravský radní pro zdravotnictví, o odchodu lékařů (zdroj: ČT24)