Kostely žijí posledními předvánočními přípravami

Svatý Hostýn - Kostely dnes byly ve znamení ruchu. Nikoliv duchovního, ale pracovního. Prakticky všude se chystala vánoční výzdoba, která je nezbytnou součástí důležitého místa v duchovním kalendáři. Mariánská bazilika na svatém Hostýně na Kroměřížsku dokonce kvůli svátkům přerušila rekonstrukci podlahy. Výzdoba chrámu je nejskromnější za posledních sto let. Hostýnská Madona nad oltářem kvůli pobytu u restaurátora chybí úplně, boční oltáře zahaluje igelit a jesličky mají místo tří pater pouze jedno.

Na druhou stranu je v kostele evidentně tepleji. Pod čerstvě položeným betonem totiž už funguje podlahové vytápění. „Teď v trubkách proudí voda zahřátá na 12 stupňů. Musíme být opatrní, beton stále ještě zraje, tak abychom ho nespálili,“ říká technický administrátor farnosti Petr Janek. V pořadu vánočních bohoslužeb ale na Hostýně znovu chybí tradiční štědrovečerní půlnoční.

Před několika lety totiž baziliku vzali útokem výtržníci a farní úřad raději vsadil pouze na bohoslužby během dne. To ale příští rok už platit nemusí, protože opravený chrám by mohl hostit i tradiční půlnoční. „Musel bych asi požádat o součinnost policii, aby to tady pohlídali,“ podotkl rektor baziliky Jiří Šolc. Vánoce v provizorních podmínkách baziliky potrvají do Tří králů, pak bude výzdoba znovu vystěhována. Oprava baziliky definitivně skončí se začátkem nové poutní sezóny, tedy na jaře 2011.

Sváteční výzdoba nebude chybět ani v barokním chrámu sv. Jiří v Bystřici pod Hostýnem. Tam si instalaci 200 let starých jesliček užila místní omladina, pro ni byla tato práce odměnou. Naopak kněží jsou v plné permanenci. Chystají si totiž vánoční přímluvy, ty budou v mnoha případech civilnější než obvykle, protože o Vánocích navštěvují kostely daleko častěji i lidé nevěřící.