O silvestrovské noci na jihu Moravy zemřeli dva lidé, další na Kroměřížsku

Brno - O silvestrovské noci na jihu Moravy zemřeli dva lidé. Starší muž v Blučině na Brněnsku zemřel při požáru rodinného domu. Nejspíš se nadýchal zplodin, uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Další neštěstí se stalo v Brně, kde se mladík těžce zranil po pádu z balkonu ve čtvrtém patře. Záchranáři ho na místě ošetřili a převezli do traumacentra Fakultní nemocnice Brno. Tam však zraněním podlehl.

Přesnou příčinu smrti u muže z Blučiny prokáže pitva. Existuje podezření, že roli v neštěstí hrál alkohol. Policisté a záchranáři se rozcházejí v informaci, kolik muži bylo let, podle záchranářů 77, podle policie 56. Muže v bezvědomí v každém případě na místě objevili jako první hasiči. Zahájili resuscitaci, v níž pokračovali záchranáři. Muže se jim však oživit nepodařilo, informovala mluvčí Barbora Zuchová. Případ z Blučiny i úmrtí mladíka z Brna vyšetřují policisté. Podle Švába mladý muž z balkonu skočil.

V Brně-Bystrci hasiči z hořícího bytu evakuovali 17 lidí. Jednoho zraněného převzali záchranáři. Další lidé se po odvětrání zakouřených pokojů mohli dovnitř vrátit. Jihomoravští záchranáři zasahovali i u tragické události ve Střílkách na Kroměřížsku nedaleko hranice kraje. Při dopravní nehodě zde zemřel dvaadvacetiletý muž.

Lidé se rvali doma i v barech

Na Silvestra a Nový rok do 06:00 vyjížděli k 276 případům. Podle Zuchové bylo letos neobvykle mnoho rvaček, a to jak na veřejných prostranstvích, tak v restauracích, barech i soukromých bytech. Po potyčkách skončilo pět lidí s řeznými ranami a dalších 23 s jinými zraněními. Příčinami dalších úrazů byla opilost, dopravní nehody i neopatrné zacházení se zábavní pyrotechnikou. Sedmnáctiletému mladíkovi zasáhla oči. Šest lidí, většinou žen, se přiotrávilo alkoholem, 13 lidí se zranilo při pádu. Sedm lidí se zranilo při dopravních nehodách, dva se nadýchali zplodin hoření.

První krajský novorozenec roku 2011 přišel na svět v Brně

Prvním novorozencem letošního roku se na jihu Moravy stal David Klíma. Žena z Říčan u Brna ho porodila v bohunické porodnici Fakultní nemocnice Brno necelou půlhodinu po půlnoci. Chlapec vážil 3,08 kilogramu a měřil 52 centimetrů, uvedl vedoucí odboru zdravotnictví na krajském úřadu Josef Drbal. Do 08:00 přišlo v kraji na svět dalších sedm dětí. Na prvního Brňana město zatím čeká, dodal Drbal.