Počty výpovědí jsou venku. Zástupci nemocnic a krajů pokračují v jednání

Brno/Zlín - K protestní akci Děkujeme, odcházíme se podle dnešního sčítání agenturou Ewing PR v Česku připojilo 3831 lékařů. V Jihomoravském kraji aktuálně výpověď podalo 569 lékařů, ve Zlínském kraji 261. Zástupci nemocnic i krajů pokračují v jednání. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je ale nezbytné vytvořit společný plán koordinovaný vládou.

Čísla ještě nemusejí být definitivní. „Během ledna a února očekáváme ještě další podepsané výpovědi, protože k výzvě Děkujeme, odcházíme se připojili i lékaři, kteří mají smlouvy na dobu určitou - a ty teprve vyprší,“ uvedla Pavla Sochůrková z agentury Ewing PR.

Například z Fakultní nemocnice Brno výpovědi poslalo 143 lékařů z celkových 968. „Většina z nich jsou neatestovaní mladí lékaři. Naštěstí z žádné kliniky neodchází tak velký počet lékařů, aby to opravdu ohrozilo její provoz,“ řekl ředitel nemocnice Roman Kraus. Navíc je přesvědčený, že mnozí ve skutečnosti odejít nechtějí. „K akci se většina připojila spíše ze solidarity,“ konstatoval. Jestli ale všechny příjme zpět, ještě neví. „Dopředu jsem je upozornil, že budeme bedlivě zvažovat, koho z nich vezmeme zpátky, a že musí počítat s tím, že ty podmínky potom nemusí být stejné, jako měli předtím.“

Ředitel Doležal: Mladí lékaři se v zahraničí uchytí

Ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal ovšem tak optimistický není. „Z tramatologicko-ortopedického oddělení by nám odešlo 17 z 21 lékařů, ńa chirurgii podalo výpověď osm lidí ze 14 a na ARU 15 ze 17. Pokud by tato situace nastala, museli bychom lůžkovou péči na nějaký čas zcela přerušit,“ vypočítal. Podle něj není možné sedět se složenýma rukama a čekat, že se to samo nějak vystříbří. „Vím, že odejít nechtějí. Ale většinou jsou to mladí lidé, umí jazyky, mnozí z nich byli na stáži v zahraničí, mají tam kontakty - stačí, aby jim někdo něco nabídl,“ vysvětlil Doležal důvod svých obav.

Hejtman Hašek: Důležitý je koordinovaný postup

Příští týden se v Brně mají sejít hejtmani všech krajů, aby se domluvili na společném řešení. Pozvaný je i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Zklamalo mě, že vláda zatím nekoná. To, co jsme zatím slyšeli z úst ministra zdravotnictví, jsou spíše náznaky než nějaký ucelený plán,“ řekl hejtman Hašek. „Vláda má mnohem silnější kompetence a důležité je domluvit se na společném řešení,“ zdůraznil.

„O každého pojištěnce by se měla postarat jeho zdravotní pojišťovna a zajistit mu odpovídající péči,“ tvrdí zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). „Pokud selžou instituce, budeme se snažit o občany našeho kraje postarat,“ slíbil hejtman Mišák bez bližšího upřesnění.

Důvodem protestu lékařů je nespokojenost se mzdami. Lékaři, kteří se k výzvě připojili, požadují zvýšení platu o polovinu až trojnásobek v závislosti na kvalifikaci a zkušenostech.