Brnu, Plzni a Ostravě se mají snížit příjmy z daní

Brno - O stovky milionů korun by v budoucnu mohla přijít, s výjimkou Prahy, tři největší statutární města změnou zákona o rozpočtovém určení daní. Snížení příjmů by mělo kromě Brna postihnout i Ostravu a Plzeň. Ministerstvo financí tyto informace odmítlo potvrdit. Primátoři všech tří měst - Roman Onderka, Petr Kajnar a Martin Baxa se dnes sešli v Brně a shodli se na společném postupu, při bránění se snížení příjmů.

Primátor Brna Roman Onderka o případné ztrátě Brna

V současné době dostáváme 2,6krát více financí z daní než jiná města nebo obce. Pokud by ministerstvo financí snížilo koeficient, podle něhož se příjmy počítají, jen o jednu desetinu, znamenalo by to pro Brno ztrátu přibližně 200 milionů korun. Tolik dává město ročně do zdravotnictví a tolik stála rekonstrukce Joštovy ulice v úseku od Moravského po Komenského náměstí. O kolik by město skutečně přišlo, si Brno nechá přesně spočítat. Případné ztráty vyčíslí do dvou týdnů.

Čtyři největší města v zemi dostávají od státu nejvíce peněz. Zákon o rozpočtovém určení daní je zvýhodňuje. Toto privilegium by ale v budoucnu mělo zůstat jen Praze. Brno, Ostrava a Plzeň zřejmě přijdou o významnou část svých příjmů. Snížení koeficientu, na jehož základě se přerozdělují daně ve prospěch měst, primátorům ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil. O kolik by se měl snížit, ale neupřesnil.

„V období krize přichází město Brno o částku kolem 700 milionů korun. Představa, že bychom dostávali ještě méně, to by byla asi katastrofa,“ postěžoval si brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Pokud velká města přijdou o značnou část svých příjmů, bude to podle  primátorů znamenat katastrofu i pro celý region. Kultura, sport nebo veřejná doprava jsou na příspěvcích města zcela závislé. Slouží přitom i obyvatelům okolních obcí. Jen Brno přitom dostává od státu ročně 6 miliard 700 milionů korun.

Ještě není rozhodnuto, říká ministerstvo 

Vyjádření Miroslava Kalouska

Nejlepší cestou, jak nedosáhnout dohody a kvalitní celospolečensky přijatelné normy, je styl překřikování se s tím či oním primátorem v médiích, zda bude mít více či méně peněz, než na kolik byl zvyklý. Protože mi záleží na předložení a schválení zákona, který zajistí obcím finanční stabilitu, na tuto cestu nepřistoupím a na žádné mediální výkřiky reagovat nehodlám.

Ministerstvo financí tvrdí, že není třeba se znepokojovat. Připravuje sice změnu zákona, ale ještě k tomu nemá všechny připomínky. „Předpokládáme, že v průběhu února budeme mít připraveny všechny varianty k projednání. Zástupci Brna, Plzně i Ostravy s námi mohou jednat. Naším cílem je předložení normy, která zajistí dlouhodobé  stabilní financování všech obcí,“ uklidňuje mluvčí ministerstva Jakub Haas.