Nemocných chřipkou na jihu Moravy přibývá, jeden člověk zemřel

Brno - Za poslední týden přibylo 17 procent lidí s akutními respiračními nemocemi. Dnes jich je 2123 na 100 000 obyvatel. V kraji navíc na chřipku první člověk zemřel, další byli s vážnými příznaky hospitalizováni a potřebují intenzivní péči včetně podpory dýchání. Dnes to oznámil ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Zemřelému nebylo podle Vaverkové ani 30 let a předtím, než se nakazil, netrpěl žádnou vážnou nemocí. K těžkému průběhu nemoci u něj přispěla značná obezita a kouření - vážil 140 kilogramů a vykouřil krabičku cigaret denně.

Kvůli vysoké nemocnosti se v kraji zavřelo pět škol. Dnes navíc hygienici rozhodli vydat doporučení o zákazu návštěv v nemocnicích, domovech pro seniory a podobných zařízeních.

Dětská lékařka Zdenka Adamová (zdroj: ČT24)

Podle Renaty Vaverkové ukázaly rozbory, že v kraji se šíří dva chřipkové kmeny. Chřipka typu A, kmen H1N1 pandemický, který v populaci koloval už v minulé sezoně. Letos se přidal kmen B. „Je to potěšující zpráva pro všechny ty, kteří se stihli nechat naočkovat, jak kmen H1N1, tak kmen typu B byl součásti vakcíny,“ uvedla Vaverková.

Nemocnice dnes dopoledne o uzavření neuvažovaly. „Zatím není epidemiologická situace taková, že bychom měli uzavřít lůžková oddělení,“ řekla České televizi mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Situace se ale může po doporučení hygieniků změnit.

S větší opatrností ke svým klientům naopak přistupují některé domovy pro seniory. Například v Domově svaté Alžběty v Žernůvce (Tišnovsko) z důvodu zvýšeného výskytu chřipky až do odvolání návštěvní hodiny zrušili.