Zámeček zachráníme, věří starosta Přílep

Přílepy (Kroměřížsko)- Radnice v Přílepech se o záchranu zámečku snaží už od roku 1998, kdy chátrající novorenesanční zámeček získala. Vedení obce věřilo, že do roku 2002 bude zámeček sloužit více než 60 důchodcům jako nový domov. Zůstalo ale jen u plánů a zámeček dál chátral. Jedinou investicí, kterou radnice udělala, byla oprava střechy, kterou do zámku zatékalo. Teď ale bude vše jinak, věří starosta.

Zámeček ještě v 80. letech minulého století sloužil jako porodnice pro Kroměřížsko. Na svět tam přišlo asi 21 tisíc dětí. Od poloviny 90. let ale zámek jen chátrá. Všechny plány na jeho záchranu narazily na problém financí.

Teď se radnici podařilo získat 430 tisíc na na předprojektovou dokumentaci z prostředků Evropské unie. Obec má tři varianty využití zámku. Jednou z nich je už dříve plánovaný projekt na Domov pro seniory, druhý počítá s tím, že by vedle tohoto domova sídlil na zámku i obecní úřad. Podle třetího projektu by v zámku mohla vzniknout turistická ubytovna.

Starosta Přílep Rudolf Solař o rekonstrukci zámku (zdroj: ČT24)

Problémy financování ale dál zůstávají. „Rekonstrukce zámku by měla podle projektu vyjít na 80 miliónů korun, z rozpočtu obce, který je 7 milionů korun, si nemůžeme dovolit zámek rekonstruovat,“ řekl České televizi starosta Přílep Rudolf Solař (KDU-ČSL). Peníze se proto bude obec snažit i nadále získat od státu nebo z evropských fondů.