V Moravském Krumlově zkomplikují dopravu uzavírky

Moravský Krumlov - Dopravu v Moravském Krumlově budou od dubna komplikovat dopravní omezení. Jedna z hlavních tepen bude zcela uzavřena a i v dalších ulicích se řidiči setkají s množstvím uzavírek. Výsledkem bude ale opravený průtah městem a v druhé fázi i kompletní přeměna hlavního náměstí v klidovou zónu. Hlavní průtah Moravského Krumlova, který vede kolem zámku, přes náměstí až k autobusovému nádraží, se dočká po 80 letech kompletní opravy.

Začátkem dubna se podstatná část Krumlova stane jedním velkým staveništěm. Do konce prázdnin by už měla být dokončená oprava silnice od kruhového objezdu až po konec náměstí.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

„V prostoru účelové komunikace bude obnovena původní šatovská keramická dlažba,“ uvedl architekt projektu Marek Holan.

Na náměstí budou nové autobusové zastávky. První etapa oprav vyjde přes 150 milionů korun. Potom začne město shánět peníze na druhou etapu, ve které se počítá i s kompletní rekonstrukcí náměstí a přilehlých ulic.

„Náměstí by mělo být místem setkávání, odpočinku, a ne místem parkování autobusů,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Autobusy by měly náměstím pouze projíždět, jedna ze silnic se změní v pěší zónu a na náměstí přibude zeleň a odpočinkové prvky.

Podle hlavního inženýra projektu Jiřího Ráčka bude zřízeno zhruba 50 parkovacích míst po obou koncích náměstí. „Zároveň obnovujeme kašnu sv. Floriána, která bude mít nové tvarosloví v podobě kamenného mlýnského kola,“ řekl Holan.

V dolní části náměstí by měl vyrůst altán, který by příležitostně sloužil i jako pódium pro kulturní akce.

Pokud moravskokrumlovská radnice zvládne financování takto náročného projektu, mohlo by mít centrum města novou tvář do deseti let.