Studenti zdravotnických škol soutěžili v poskytování první pomoci

Brno - Na Moravském náměstí v Brně se ozývá křik a sténání. Do nástupiště na tramvajové zastávce totiž vjel opilý řidič, který usmrtil a zranil několik lidí - takové bylo zadání modelové situace, ve které museli studenti středních a vyšších zdravotnických škol poskytnout zraněným první pomoc v co nejkratším čase. Medaile si vítězná skupina převezme zítra odpoledne.

V pořadí už v šestnáctém ročníku soutěže v poskytování první pomoci bojovalo dvaatřicet týmů ze střední Evropy. „Je důležité uvědomit di, že mnohdy stačí velice málo, aby člověk zachránil lidský život. Proto je nezbytné první pomoc perfektně ovládat,“ uvedla ředitelka soutěže Jarmila Kelnarová. Jedním dechem ale dodala, že užitečnost takových soutěží je právě v tom, že si budoucí záchranáři zautomatizují postupy, které potom zažijí v reálném životě.

Na co musí dát záchranář největší pozor, vysvětlil zástupce týmu ze Střední zdravotnické školy Jaselská. „Nejtěžší je začátek, než se člověk rozkouká, co se vlastně děje, jestli například neopomněl některého zraněného,“ tvrdí Petr Látal.

NO COMMENT: Soutěž v první pomoci (zdroj: ČT24)

O tom, kdo byl v soutěži nejšikovnější, zatím porota nerozhodla. Medaile si vítězná skupina převezme až zítra odpoledne.