Smuteční síň v Brně-Židenicích je na spadnutí

Brno - Smuteční síň v brněnských Židenicích je v havarijním stavu. Už čtyři roky do ní kvůli tomu nesmí nikdo vkročit. S jejím osudem to navíc nevypadá dobře. O tom, zda se bude architektonická památka známého brněnského architekta Ivana Rullera rekonstruovat nebo demolovat, rozhodne Rada města Brna.

Dříve to byla věhlasná stavba a chlouba brněnské architektury, dnes z toho zbyla ale už jen zchátralá budova, do které statik nikoho nepustí. „Stavba je celkově v havarijním stavu, od izolací, bočních obkladů, po střešní krytiny,“ popsal ředitel Správy hřbitovů Marek Šamšula. Co neponičil čas, o to se postarali vandalové a zloději, proto se dnes lidé budově vyhýbají. Jako útočiště si stavbu vybrali pouze bezdomovci.

Židenická radnice apeluje na majitele budovy a město Brno, aby problém řešilo. Ve hře jsou nyní tři varianty, první je zakonzervování objektu. To je nejlevnější možnost, jenže nic nevyřeší. Druhá je, dle ředitele Správy hřbitovů, stavbu zbořit a nenahradit. A třetí pak, zbořit a nahradit ji novou obřadní síní.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Židenice se přiklání ke třetí variantě, připravili pro ni už studii. Místo staré budovy zde chtějí postavit novou moderní subtilní budovu, která by přišla na 20 milionů. Zachovala by i některé původní architektonické prvky. Demolice architektonické památky se ale nelíbí odborníkům ani samotnému autorovy stavby. O osudu židenické smuteční síně bude rozhodovat Rada města Brna na začátku září.