Plavební sezona v Brně skončila

Brno - Už před týdnem skončila na Brněnské přehradě úspěšná plavební sezona a od čtvrtka se lodě vytahují k zimní údržbě. Loď Veveří po padesáti letech dosloužila a nejistý je také osud další lodi Dallas. Návštěvníci však nemusí být smutní. Od příštího roku se totiž mohou těšit na dvě zbrusu nové.

Loď Veveří má po půl století plavby po Brněnské přehradě odtroubeno. S ní skončila také plavební sezona. „Teď musíme vytáhnout lodě z vody, uskladnit je na manipulační ploše, prohlídnout všechno zařízení, prohlédnout, v jakém technickém stavu po sezoně jsou,“ popisuje další kroky vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.  

Už letos vozily cestující dvě nové lodě, Vídeň a Utrecht. Pro příští rok zakoupí dopravní podnik dvě další a plánuje modernizaci přístaviště. „Od letošního roku máme novou výpravnu včetně bufetu. Příští rok budeme dokončovat celé zázemí hlavního přístaviště,“ vysvětluje Martin Ecler. 

Kromě Veveří už není způsobilá ani loď Dallas, o jejím osudu se ještě bude jednat. Z původní flotily tak zůstane pouze zrekonstruované Brno. „Pro mě osobně je to taková nostalgie, protože když jsem byl mladý kapitán, tak jsem na lodi Veveří začínal. Tak jsem cítil jako povinnost dosloužit na ní až do konce,“ vzpomíná kapitán Josef Chládek.  

Letos převezly lodě v Brně kolem dvou set dvaceti tisíc lidí, což je o čtyřicet tisíc lidí víc než loni. Na hladinu se zase vrátí v polovině dubna příštího roku.

Reportáž Adama Bárty a Petra Tomíčka (zdroj: ČT24)