Na Třebíčsku sepsali lidé petici proti bezdomovcům

Okříšky - Lidé v Okříškách na Třebíčsku sepsali petici proti bezdomovcům. Vadí jim, že bezdomovci znečišťují autobusové nádraží nebo obtěžují děti. Jejich psi navíc rdousí po vsi hospodářská zvířata. Okříšky s asi dvěma tisícovkami obyvatel byly vždycky klidnou obcí. Teď se tady ale lidé začínají bát opilců na ulicích a podobně jako ve velkých městech musejí řešit problém s bezdomovci.

Problém se podle starosty Okříšek Josefa Kuly týká hlavně znečišťování prostranství autobusového nádraží. „Už ráno v devět hodin tady jsou ožralí, válejí se tady. Nebo jde proti nám a huláká, nebo nám vleze normálně do auta a sedí v autě,” stěžuje si Karel Havel, jeden z obyvatel vesnice. Lidem už došla trpělivost a sepsali proti opilcům a bezdomovcům petici. V ohrožení jsou totiž také děti právě na zmíněném autobusovém nádraží. Ředitel základní školy Jaromír Velc to projednával s učiteli na pedagogické radě a na situaci upozornil rodiče o třídních schůzkách.

Bezdomovci vlastní také několik psů. Ti běhají bez náhubku a bez vodítka po obci a lidé se jich bojí. Psi už totiž roztrhali desítky slepic, kuřat a také králíků. „Proti nám vyběhl ten černej pes a já nevěděla, jestli mám syna držet, nebo utíkat. To je furt do kolečka.” Jeden z bezdomovců, Josef Brukner, slibuje, že už jeho psi venku volně pobíhat nebudou. Lidé už ale slibům nevěří. Obecní radní proto právě teď připravují vyhlášku, která by měla problémy s bezdomovci, ale také volný pohyb jejich psů na ulici, výrazně omezit.