Zadupe prostějovská radnice užitečný nápad?

Olomouc - Na počátku bylo zrekonstruované dětské hřiště. Prostějovská občanka Jana Kostelníková upozornila radnici, že by bylo dobré doplnit vybavení hřiště ještě hodinami. Vedly jí k tomu praktické důvody: její malá dcera se často z hřiště vracela pozdě domů. Město však na pořízení hodin nemělo peníze. Paní Kostelníková proto sama sehnala sponzory a hodiny za zhruba sto padesát tisíc korun nechala vyrobit. Radnice teď ale odmítá hodiny na hřiště umístit.

Rekonstrukce dětského hřiště na Neumannově náměstí v Prostějově se podle Jany Kostelníkové opravdu povedla. Její dcera se však odtud vracela pozdě domů a tak žena dostala nápad. Na hřišti by měly být hodiny! „Moje dcera chodila pozdě, dostávala pak různé zákazy a nechtěla jsem ji na hřiště pouštět,“ popisuje prvotní motiv nápadu Jana Kostelníková.  

Město připomínku Jany Kostelníkové přijalo, na hodiny ale radnice neměla. Nezaměstnaná žena proto oslovila sponzory a peníze na výrobu časomíry sehnala. Součástí tři metry vysokých kovových hodin je odpadkový koš a skříňka se dvěma tlačítky, s jejichž pomocí mohou děti přivolat městskou policii nebo záchrannou službu. „Hodiny jsou prototypem. Vymyslet je a dát jim finální podobu byl běh na dlouhou trať,“ říká výrobce hodin Marek Balaš.     

Hodiny jsou v současné době těsně před dokončením, město je ale na hřiště umístit nechce. „Nedomníváme se, že je nutné, aby tam ty hodiny byly, to za prvé. A za druhé, nemáme od paní Kostelníkové žádný certifikát, žádný doklad o nějaké homologaci. My si nemůžeme dovolit provozovat hřiště, které by mohlo ohrožovat děti,“ vysvětluje postoj prostějovské radnice její mluvčí Jana Gáborová. „Mě hrozně mrzí, že se naše město k tomu tak staví,“ neskrývá zklamání z postoje města rodič Petr Filo.

Jana Kostelníková teď město požádala o pronájem jednoho metru čtverečního a chce hodiny do země upevnit na vlastní náklady. Pokud radnice hodiny na hřiště opravdu neumístí, je Jana Kostelníková připravená nabídnout je jinému městu.