Památkám UNESCO na Vysočině chybí milion od kraje

Jihlava - Telč, Žďár nad Sázavou a Třebíč nemohou letos počítat s milionovou účelovou dotací od kraje Vysočina na obnovu památek zapsaných na seznamu UNESCO. Rozhodli o tom krajští zastupitelé, důvodem jsou úsporná opatření kraje kvůli výpadku daňových příjmů. Městům to působí potíže, s penězi počítala ve svých rozpočtech a některá je už i proinvestovala. V prosinci by se měla dozvědět, zda z původního příspěvku dostanou alespoň 350 tisíc korun.

„Je to položka, se kterou jsme počítali a byla už částečně investována,“ říká místostarostka Telče Hana Mülerová (ODS). „Letos poprvé po nás kraj chtěl, abychom peníze zapracovali do rozpočtu. Proinvestovali jsme je na opravu dlažby v centru města,“ dodává. Telč podle ní letos počítá s výpadkem daní kolem sedmi milionů korun. Tím, že nedostane dotaci, se schodek ještě o milion korun prohloubí. Město bude peníze škrtat například v podpoře kultury. 

Kraj Vysočina přispíval jedním milionem korun třem městům v kraji s památkami zapsanými na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO zřejmě jako jediný kraj v Česku pravidelně od roku 2003. Města je využívala většinou k opravám komunikací, pořízení městského mobiliáře, propagačních materiálů či informačních systémů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Víme, že jim to může způsobit určité problémy. Ale my všichni hledáme úspory v našich rozpočtech, zrovna tak ti starostové,“ říká náměstek hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný (ČSSD).

Vysočina je se třemi památkami na seznamu UNESCO krajem s největším počtem těchto památek v Česku. Na prestižním seznamu je historické jádro Telče, bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť v Třebíči a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Podle místostarosty Třebíče Miloše Maška (ČSSD) se jedná o chybné opatření, propagace daných měst slouží propagaci celého kraje. Kraj by podle něj měl šetřit jinde - například by nemusel 30 miliony korun dotovat Horácké divadlo nebo svým zaměstnancům dávat příspěvky na dopravu. „Všichni úředníci mohou být rádi, že jsou zaměstnaní na úřadech a mám dojem, že by si cestu do práce mohli zaplatit sami,“ říká Mašek. „Považuji to za výkřik pana místostarosty, protože i on dobře ví, že vývoj je kritický a že hledáme každou korunu,“ reaguje Novotný.
 
V prosinci mají zastupitelé rozhodovat o tom, jestli místo milionu pošlou letos městům příspěvek alespoň 350 tisíc korun.

  • Telč autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1246/124535.jpg
  • Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1246/124536.jpg