Rok nového systému zubních pohotovostí

Olomouc - Už rok funguje v Olomouckém kraji nový systém zubních pohotovostí. Lékaři si na něj již zvykli, pacienti zatím ale tápou. Zubaři ze Šumperska a Jesenicka totiž podávají od loňska první pomoc místo na jednom centrálním pracovišti přímo ve své ordinaci. Rozpis služeb najdou lidé většinou na internetu.

Kam s bolavými zuby ve dnech pracovního volna, musí řešit lidé z menších vesnic po celé republice. Většina z nich je při podobných situacích bezradná, jako třeba v Třeštině u Mohelnice. Na pohotovost do Olomouce to mají čtyřicet kilometrů. „Asi bych jela do Olomouce,“ říká jedna z obyvatelek obce. „Když nemáte auto, tak se nikam nedostanete, já bych asi jela do Šumperka, je to blíž,“ dodává druhá.

Dříve ve větších městech fungovaly centrální ordinace, ve kterých se zubaři střídali. Ty ale neměly dostatečné vybavení. „Tohle řešení je pro nás lepší a je kvalitnější i to poskytování služeb,“ uvádí zubní lékař z Mohelnice Zdeněk Ambrož. „Technické vybavení těch pohotovostních ordinací nebylo na úrovni, proto jsme se tak rozhodli,“ vysvětluje předseda Oblastní stomatologické komory Šumperk Jiří Šostek.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Zubaři teď slouží o svátcích a víkendech od osmi do dvanácti hodin. To, na kterého lékaře se obrátit, zjistí lidé nejčastěji z internetových stránek kraje či obce. „My to ještě zveřejňujeme na úřední desce v obci a taky to vyhlašujeme rozhlasem, a to vždy před nějakými svátky,“ upřesňuje starosta obce Třeština Václav Vašíček.

Pokud ale někdo, například z Jesenicka, bude potřebovat akutní ošetření jindy než o víkendu či ve svátek, tak bude muset stejně přijet na pohotovost až do Olomouce.