Na Pustevnách vzniklo sněhové království

Ostrava - Pustevny v Beskydech obsadili již podvanácté sochaři a proměnili je ve sněhové království, a to v rámci tradičního klání, během kterého si změřili síly v kreativitě i šikovnosti. Soutěže se zúčastnilo více než třicet sochařů z domova i ze světa. Použitá sochařská technika byla velmi různorodá, konečné výsledky však návštěvníky mnohdy velmi překvapily.

Jedenáct týmů ze čtyř zemí dostalo v polovině týdne obří sněhové válce a bloky ledu a také naprostou tvůrčí svobodu. „Letošní ročník se liší od minulých ročníků tím, že máme mnohem víc ledových soch a také jsou mnohem větší,“ říká organizátor celé akce Miroslav Hrabal.   

Sochaři používali nejenom lopaty, sekery nebo rýče, ale i mačety, motorové pily nebo speciální škrabky a kladívka. Umělci zvyklí pracovat hlavně s kamenem a dřevem berou sněhové království jako zajímavé zpestření. „Z ledu jsem dělala poprvé, mám zkušenosti z práce s kamenem, tak mě napadlo, že ze dvou kusů ledu vytvořím souznění, harmonii,“ prozrazuje svou ideu sochařka Dagmar Volencová. „Pro mě byl výzvou hlavně ten materiál,“ přiznává sochař Martin Kuchař. 

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Letošním vítězem se podle poroty stal Jan Komárek. Své dílo z ledu nazval Rodina s kozlem. „Děláme to dneska třetí den, nástroje jsme používali různé, třeba speciální nástroj, kterým se dříve opracovávaly pískovcové kameny,“ uvádí sochař Jan Komárek. 

Sněhové království o víkendu přilákalo přibližně dvacet tisíc návštěvníků. Někteří zde byli poprvé, ale jiní na Pustevny jezdí opakovaně. Pořadatelé proto doufají, že sochy vydrží stát co nejdéle.