V Opavě jsou k vidění světové unikáty

Opava – Slezské zemské muzeum v Opavě představuje v těchto dnech světový unikát. Vystavuje meteority, které byly součástí paleolitického sídliště, které je staré 18 000 let. Vesmírné kameny, které patří mezi nejcennější předměty opavského muzea, náhodou objevili dělníci na počátku minulého století v místní části Kylešovice. Kromě těchto vzácných kamenů je zde možné obdivovat také vltavín, dozvědět se například o tzv. Tunguzské katastrofě, případně o kráterech i jiných přírodních záhadách.

Jestli byli před 18 000 lety paleolitičtí lovci osidlující dnešní Opavsko svědky pádu meteoritu, můžeme jen hádat. Každopádně jej neuctívali a nepovažovali za božstvo, jak tomu bývalo v historii častým zvykem. Železné kameny naopak využili zcela prakticky, prostě jimi obložili své ohniště. „Analýzy prokázaly na těchto meteoritech stopy žáru, které nebyly stopami po průletu, kameny byly opravdu páleny v ohništích. Byla to pro ně atraktivní surovina. Používali pazourek, znali suroviny, které měli v okolí, ale tahle se tomu vymykala. Není tedy překvapením, že ji vzali a přinesli na své sídliště, zaujala je totiž svou neobvyklou barvou a hmotností,“ uvedla geoložka Slezského zemského muzea Opava Lenka Jarošová.

Opavské muzeum se tak má skutečně čím chlubit, nikde jinde ve světě se totiž meteority neobjevily v souvislosti s tak starým lidským osídlením. „Meteority dopadají na zemi poměrně často a poměrně často se i nacházejí. V takovémhle kontextu jsou však naprosto unikátní,“ ujišťuje geoložka Jarošová. O těchto kosmických tělesech však prozrazuje opavské muzeum daleko víc. „Můžete se tady dozvědět o vltavínech, několik zajímavostí o tzv. Tunguzské katastrofě, případně o kráterech nebo některých atraktivních pádech, jako je třeba zásah meteoritu do kapoty automobilu,“ dodala Lenka Jarošová.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Meteority, které někdy před 18 000 lety dopadly přímo do Opavy-Kylešovic, je možné ve Slezském zemském muzeu vidět do 23. února.