Úklid sněhu vysává městské pokladny

Česko – Těžká technika a stovky lidí venku v plném nasazení s lopatami a krumpáči jsou k vidění po celé republice. Boj se sněhem a náledím polyká každý den miliony korun. Výdaje řady měst na zimní práce jsou už teď několikanásobně vyšší. Prodražují se i posypy. Některá města budou muset kvůli tomu omezit i peníze na letní údržbu.

Východní Čechy zažívají sněhový boom

Lea Tomková

ředitelka Služeb města Pardubic:

„Soli jsme spotřebovali za poslední tři týdny třikrát více, než je běžné. Písku pak dvakrát víc.“

Letošní zima vyčerpává rozpočty měst (zdroj: ČT24)

V Pardubicích jsou sněhové bariéry a ledové plotny na každém kroku. Úklidové práce tady už přišly na bezmála třináct milionů korun. Alexandra Tušlová z pardubického magistrátu říká, že zatím není jasné, zda budou na další financování stačit městské rezervy. Pomáhají brigádníci, nezaměstnaní i smluvní technika.

V zahrádkářské kolonii na okraji Chrudimi bydlí někteří lidé natrvalo. Ředitel Technických služeb Chrudim Miroslav Skokan informoval, že pokud by v této lokalitě denně nepracovala těžká technika, nemohli by se prakticky dostat ze svého obydlí. Zmrzlý sníh uvěznil kontejnery na tříděný odpad. Podle technických služeb to je jediné vysvětlení, proč jsou některé popelnice přeplněné.

Jednou tolik už stály zimní práce Červený Kostelec na Náchodsku. Potíže se sněhem a ledovkou tu neberou konce. V Jaroměři, Novém Městě nad Metují a Náchodě odvolali kalamitní stav. I tady už ale vyčerpali peníze na zimu a hledají rezervy. Starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS) dodal, že to může mít negativní vliv na plánované investice v letních měsících.

Čím více peněz utratíme za zimu, tím méně zbude na léto – takovou rovnici přiznávají i další východočeská města.

Z obousměrných silnic se na Vysočině stávají jednosměrné

Radnice na Vysočině evidují desítky stížností kvůli zúženým silnicím, které má sníh na svědomí. Mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek však přiznává, že občas přijde i nějaká ta pochvala. Desítky milionů už radnice zaplatily za údržbu silnic. Peníze pomalu docházejí.

Jihlavu stálo odklízení sněhu jen v lednu sedm a půl milionu – to je stejná částka, kterou město zaplatilo za celou loňskou sezonu. Nyní se už částka vyšplhala na devět milionů korun. Starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS) nastínil, že možná bude nutné čerpat z rozpočtového provizoria.

Města už pomalu nemají kam sníh odvážet a snaží se na odvozu šetřit, jak se dá. V Humpolci se snaží (pokud to jde) nahrnout sněhové přívaly ke stranám cest, kde se pak tvoří velké hromady, jak popsal starosta Kučera. Už teď ale radnice řeší to, co se stane, až sníh začne tát.

Na horách jsou zvyklí i na větší extrémy

Zima v Krušných horách ještě zdaleka není tak drsná, jak je tu zvykem. Řada obcí proto situaci zvládá a s penězi na údržbu zatím vychází. Přesto ale všude počítají každou korunu. Například v Hroznětíně uklízí chodníky i místostarosta Martin Maleček.

Většina obcí ušetří i za sůl, kterou kvůli ochraně přírody nepoužívají. Peníze raději vydají za pronájem nebo nákup těžké techniky, bez které by se na horách v zimě neobešli. Starosta Jáchymova Bronislav Grulich potvrdil, že bez frézy by se ve městě dalo pohybovat jen stěží. Například v Horní Blatné s frézou najezdí osm hodin denně, jedna hodina obec stojí 1200 korun. „Když napadne sníh, tak trvá tři dny, než se to uklidí,“ říká řidič frézy Miloš Dáňa.

Krušnohorské obce ročně za zimní údržbu zaplatí od 300 tisíc do dvou milionů korun. I tady letos poprvé na úklid chodníků využívají nezaměstnané. Starostové se shodují, že více než přívaly sněhu je trápí následná obleva. Za odvoz mokrého a těžkého sněhu zaplatí každý rok další desítky tisíc korun.

O tom, že rozpočty horských měst s odklízením sněhu v zimních měsících počítají, svědčí i situace například v Krkonoších nebo v Jizerských horách, kde si na extrémní výdaje z městských kas zatím nestěžují.

Za úklid sněhu padají milionové částky také na severní Moravě. Třeba v Olomouci se náklady za úklid komunikací odhadují už na 10 milionů korun. Město má připraveno 30 milionů, takže peníze zatím stačí. Ovšem v Litovli jsou už na dně. Ze svého rozpočtu musí město uvolnit dalších 500 tisíc.

  • Přeplněné kontejnery autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1407/140617.jpg
  • Zúžená silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1407/140618.jpg
  • Úklid sněhu na horách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1407/140619.jpg
  • Uklízí i místostarosta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1407/140620.jpg
  • Sníh lemuje silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1407/140622.jpg
  • Nezaměstnaní odklízejí sníh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1366/136505.jpg