Části Ostravy jsou na hranici možností odběru elektřiny

Ostrava - Ostravě hrozí v nejbližších letech energetická krize. Moravskoslezská metropole se už teď v některých lokalitách potýká s nedostatkem elektřiny. Důsledkem může být stagnace rozvoje města a odliv zájmu investorů o bytovou výstavbu i průmyslové zóny. Největší problémy má městská část Poruba. ČEZ slibuje velké investice, které by hrozbu měly odvrátit. Výstavba nových trafostanic bude ale trvat několik let.

Poruba – právě tento nejzápadnější ostravský městský obvod už nemá elektřinu nazbyt. Jakoukoliv modernizaci spojenou se zvýšením odběru energie tak musí důkladně promýšlet například Vysoká škola báňská, Fakultní nemocnice, dvě polikliniky nebo průmyslové zóny.

„Rozvoj Vědecko-technologického parku jsme vlastně trochu zbrzdili díky tomu, že tam chybí sto kilowatt na stavební přípojku a kdybychom postavili dům, tak by musel být prázdný, protože by neměl elektrickou energii,“ řekl primátor Ostravy Petr Kajnar.

Ostrava v současnosti spotřebuje zhruba 350 megawatt elektřiny. Během deseti let by to však měl být více než dvojnásobek. Ostravská rozvodná síť tak bezpodmínečně musí projít modernizací a rozšiřováním. „Skupina ČEZ v následujících letech postaví na Ostravsku šest transformoven, výše investic se blíží dvěma miliardám korun,“ uvedla její mluvčí pro severní a střední Moravu Alice Lutišanová.

Trafostanice by měly vzniknout v průběhu šesti let a elektřinu budou rozvádět z nové velké trafostanice u Kletné na Novojičínsku, kterou ČEZ dostaví koncem příštího roku. Právě ta je klíčovým uzlem, aby dodávky elektřiny pro Ostravu stačily. Poruba jako nejproblematičtější část Ostravy se pak nové trafostanice dočká v roce 2012.

  • Poruba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141988.jpg
  • Příkon energie pro Ostravu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141989.jpg
  • Nové trafostanice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141990.jpg