Moravskosležští záchranáři cvičili vyprošťování ze zřícených budov

Třinec - Hasiči, policisté i záchranná služba v Třinci vyprošťovali zavalené osoby ze zřícené budovy. Vše ale jen v rámci cvičení Integrovaného záchranného systému. Během akce si všechny složky vyzkoušely moderní vyhledávací techniku a zapojily i služební psy. Někteří zasahující hasiči jsou členy takzvaného USAR týmu – ten jezdí pomáhat po celém světě do oblastí postižených zemětřesením nebo jinými přírodními katastrofami.

Obydlená vila nedaleko centra Třince. Exploduje v ní kotel na ohřev vody. Hasiči jsou na místě během několika minut. Nevědí ale, kolik lidí zůstalo v sutinách. Takový byl scénář cvičení složek Integrovaného záchranného systému. „Hasiči kromě toho, že věděli, kde je to místo zásahu, tak nevěděli vůbec nic, takže museli postupovat úplně jako v případě reality, kdyby se nějaká budova zřítila,“ řekl tiskový mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Ve zřícené budově bylo schováno pět figurantů a dvě figuríny. Hasiči je museli co nejrychleji najít a vyprostit. Cvičení se zúčastnila i četa z Ostravy Zábřehu, která poskytla speciální vybavení. „Máme technický kontejner s vybavením, které tady v místě není, stojkování, speciální technické prostředky, bioradar,“ potvrdil velitel ostravské čety a zároveň velitel zásahu Stanislav Kostka.

„Bioradar šíří radiové vlny do hloubky až 6 metrů pod sebe do prostoru. Nachází tlukot srdce, vrací odezvu a operátor vidí na displeji té pomocné jednotky, že je tam někdo živý,“ vysvětluje funkci moderního přístroje ředitel odboru Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje Radim Kuchař.

Jak vypadá práce v terénu, si vyzkoušeli také policejní psovodi i jejich psi. „I když je to cvičení, tak ten stres kolem toho je. Ten pejsek si cvičí ten zásah v tom reálu, protože při výcviku je samozřejmě klid a ten pejsek si to takhle nevyzkouší,“ vysvětlil, proč se podobná cvičení musí dělat, policejní kynolog Petr Klega.

  • Hasiči hledají zasypané figuranty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1445/144454.jpg
  • Cvičení hasičů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1445/144455.jpg
  • Policejní psovodi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1445/144456.jpg