Zavináče za rozvoj informační společnosti získal kraj Vysočina

Hradec Králové - Ocenění za rozvoj informační společnosti Český zavináč letos získal kraj Vysočina. Porotci soutěže ocenili dlouholeté úsilí kraje Vysočina o rozvoj webových projektů na celém území regionu a spolupráci všech tamních subjektů veřejné správy, a to bez ohledu na politickou příslušnost. Cena byla udělena v rámci konference Internet ve státní správě a samosprávě, která dnes začala v Hradci Králové. Oznámil to mluvčí konference Prokop Konopa. Vedení Vysočiny podle porotců rozhodlo brzy po vzniku kraje o informatice jako jedné ze svých rozvojových priorit.

„Informatika je v případě kraje Vysočina považována za jeho konkurenční výhodu a jeden z možných směrů rozvoje regionální ekonomiky,“ uvedl ředitel hradecké konference a člen poroty sdružení Český zavináč Tomáš Renčín.

Za úspěšné projekty na Vysočině označil krajskou páteřní internetovou síť RowanNet, datový sklad kraje, kontaktní centrum či projekty rozvoje elektronizace zdravotnictví.

Cena Český zavináč se uděluje od roku 1999. První ocenění si odnesl tehdejší ministr spravedlnosti Otakar Motejl za zpřístupnění obchodního rejstříku na internetu. Mezi dalšími oceněnými bylo například ministerstvo vnitra za internetové projekty pátrání po vozidlech a neplatné doklady či katastrální úřad za internetový katastr nemovitostí. Loni získali ocenění tehdejší náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček za přínos k rozvoji eGovernmentu a Jaroslav Winter za práci na osvětovém projektu Březen - měsíc internetu.

Konference Internet ve státní správě a samosprávě

se účastní přes 2000 zástupců státní správy a samosprávy, firem a dalších institucí. Na konferenci se bude hovořit například o rozvoji eGovernmentu, zkušenostech z půlročního provozu datových stránek či o dalším rozšiřování projektu CzechPOINT.