Lidé na Třinecku chtějí blokovat hlavní tah na Slovensko

Třinecko - Na Třinecku stále hrozí blokáda hlavního tahu na Slovensko. Může jí zabránit Moravskoslezský kraj, pokud omezí, nebo dokonce zastaví provoz kamionů po této přetížené silnici. K tomuto kroku vyzval kraj starosta Bystřice Ladislav Olšar. Náměstek hejtmana Miroslav Novák ale váhá. Podle jeho názoru každé takové řešení jen přesune problém jinam.

V Hrádku projíždějí řidiči staveništěm. Buduje se tam současně železniční koridor i rychlostní silnice, která v budoucnu převezme roli hlavního tahu na Slovensko. Zatím se ale jezdí pouze po úzké silnici. Za 2 týdny se navíc začne stavět i ve Vendryni. To přinese řidičům další komplikace. „Já chci především zajistit omezení provozu mezinárodní kamionové dopravy a chci, aby na silnici 1/11 mezi Třincem a Jablunkovem jezdily kamiony pouze v nočních hodinách. Tudy projede až šest tisíc kamionů a bude lepší, když budou jezdit v noci, kdy jsou silnice prázdné,“ tvrdí starosta Bystřice Ladislav Olšar.

Takové řešení minulý týden Moravskoslezský kraj odmítl s tím, že není v jeho pravomoci a podle ministerstva dopravy zase nebylo schůdné. Bystřický starosta ale zjistil, že to zákon nezakazuje. Tentokrát to potvrdilo i ministerstvo dopravy. „Teoreticky to možné je. Konzultoval jsem to i s experty na silniční legislativu,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Konečné rozhodnutí ale zůstává opět na kraji. Dopravní značení na silnicích 1.třídy totiž spadá právě do jeho kompetence. „My se opravdu budeme tímto problémem zabývat, ale prosil bych pana starostu o trochu času,“ slibuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Starosta Bystřice Ladislav Olšar tvrdí, že lidé jsou odhodláni zahájit blokádu hlavního tahu na Slovensko. Zabránit jim v tom může pouze Moravskoslezský kraj, musel by ale do středy navrhnout řešení.

  • Provoz v Hrádku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176611.jpg
  • Provoz ve Vendryni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1767/176612.jpg