Fakultní nemocnice v Olomouci má novou pýchu

Olomouc - Fakultní nemocnice Olomouc se může pochlubit novým sálem, kde se budou léčit hlavně pacienti se srdeční arytmií. Zařízení chce získat nálepku centra, kde poskytují nejšpičkovější léčbu srdce. Tou se může pochlubit ještě dalších deset nemocnic v zemi. Nový sál ale není jedinou investicí do kardio vybavení ve fakultní nemocnici. Podařilo se jí totiž získat od Evropské unie dalších 80 milionů na modernizaci svého zařízení.

Onemocnění srdce – mezi příčinami smrti v Česku na prvním místě. Ročně na něj umírá padesát tisíc lidí, což je polovina všech zemřelých. Dříve museli pacienti z Olomoucka jezdit do specializovaných zařízení v Praze nebo Brně a na operaci čekali i celý rok. „Dnes se tato čekací doba zkracuje na zhruba šest až osm týdnů a můžeme pacientům nabídnout trvalé řešení,“ říká přednosta I. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský.

Díky unikátnímu vybavení nabízí olomoučtí lékaři širší spektrum výkonů, jsou schopni zvládnout více zákroků, léčba by měla být bezpečnější a rychlejší. „Technologie na takovéto úrovni tady chyběla. Byla nahrazována jednodušší, která sice splňovala to, co bylo potřeba, ale nebyla tak bezpečná, jak by měla být,“ tvrdí ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Mráček.

Angiolinka – špičková technologie, která umí zobrazovat srdeční dutiny, přišla nemocnici na 39 milionů korun a posvětil ji olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Pacienti olomoucké fakultní nemocnice se ale mohou těšit na to, že se brzy dočkají ještě kvalitnější péče. Vedení nemocnice se totiž podařilo získat další dotace od Evropské unie, a tak v modernizaci zařízení může pokračovat.

  • Nové zařízení v nemocnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180974.jpg
  • Arcibiskup Jan Graubner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180975.jpg