Moravskoslezský kraj turisty příliš neláká, přijelo jich o deset procent méně

Ostrava - Provozovatelé rekreačních center a hoteliéři v Moravskoslezském kraji mají vrásky na čele. Počet turistů, kteří sem přijeli ve třetím čtvrtletí tohoto roku, opět klesl. Meziročně už téměř o deset procent. Hůře je na tom z celé České republiky pouze kraj Ústecký. Odborníci tvrdí – za vše může špatný marketing kraje.

Počet turistů přijíždějících do Moravskoslezského kraje klesl za poslední tři měsíce o sedm procent. Provozovatelé rekreačních center připustili -  pokud to tak půjde dál, budeme muset propouštět. „Lidé budou přicházet o práci, pokud turistický ruch v Beskydech a v Moravskoslezském kraji nebude, protože je tu podstatná část zaměstnaných lidí a je tu podstatná část podnikatelů,“ tvrdí Alexandr Hradil z lázní Bahenec. „Je úbytek zahraničních turistů – zahraniční klientela přestala téměř jezdit,“ dodává Vít Březina z rekreačního centra Sepetná.

Odborníci i podnikatelé se shodují. Pomocnou ruku by měl podat Moravskoslezský kraj. Jeho současný marketing nestačí. „Moravskoslezský kraj nemá vůbec vytvořené takové to celoroční pevné podhoubí turistické infrastruktury. Prostě ten kraj má co nabídnout, ale nejsou z toho vytvořené žádné zajímavé produkty,“ myslí si i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „My se snažíme zintenzivnit naše marketingové aktivity, ať už to jsou vkládané přílohy do různých časopisů, billboardy, reklama ve vlacích,“ namítá náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

Roční rozpočet Moravskoslezského kraje, který je určen na marketing a podporu cestovního ruchu, je více než 30 milionů korun. „Částka, která je investovaná, není malá, ale to je vždycky otázka, jestli je to cíleně a dobře investováno,“ spekuluje Alexandr Hradil. „Špatně se nám oslovují lidé třeba z Čech, kteří o těch Beskydech a o tom Moravskoslezském kraji nemají povědomí,“ tvrdí Vít Březina. Zástupci kraje chtějí v příštím roce zavést takzvané turistické balíčky. Do těch by si mohl návštěvník regionu namíchat podle chuti ubytování, výlety a sportovní aktivity. Jestli to bude stačit, ukáží následující měsíce.

  • Beskydy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209191.jpg
  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209192.jpg