E-domek ve Frýdku-Místku má zastavit zloděje

Frýdek-Místek - Ve Frýdku–Místku pokřtili jeden z prvních E-domků v Moravskoslezském kraji. Má chránit elektroodpad, jako jsou televize nebo monitory, před špatným počasím a zloději. E-domky se mají postupně otevřít v celém Moravskoslezském kraji. Ten patří, co se týká sběru elektroodpadu, k nejhorším v celé zemi.

Nefunkční pračky, ledničky, toastovače, rádia nebo elektrické hračky - to všechno je elektroodpad, který může být zdraví škodlivý. V České republice se třídí už pět let. Elektroodpad patří do míst zpětného odběru, což jsou prodejny elektro, servisy elektro nebo sběrné dvory. Právě tam se budou umisťovat také E-domky. „Domek je vyroben z profilovaného plechu a slouží na uskladnění vysloužilého elektrozařízení,“ uvedl zástupce dodavatele Zdeněk Kovařík.

E-domek má elektroodpad chránit před nepříznivým počasím a před krádežemi, které jsou v některých sběrných dvorech i dvakrát týdně. Mnohá zařízení totiž obsahují i drahé kovy. „I když je tento dvůr střežen kamerami, tak zloději přeskakují ploty a snaží se k těmto zařízením dostat, takže ten E-domek bude vlastně druhé zajištění,“ říká ředitel společnosti Frýdecká skládka, a. s. Luděk Žáček. Na konci roku 2011 bude v Moravskoslezském kraji přibližně 40 E-domků, z toho dva ve Frýdku–Místku. 

Elektroodpad třídí v Moravskoslezském kraji jen 40 procent obyvatel, čímž se řadí k nejhorším regionům Česka. Situace se ale rok od roku zlepšuje. „Meziroční nárůst mezi lety 2008 a 2009 byl větší než 35 procent, čímž se řadíme mezi tři nejlepší kraje s největším nárůstem,“ bilancuje vedoucí oddělení odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje Silvie Součková. Obyvatelé Frýdku-Místku patří v rámci regionu k nejpilnějším. Loni se zde podařilo zpětně odebrat více než 10 procent objemu elektra z celého kraje. „Ročně přeškolíme přes tisíc lidí, od dětí z mateřských školek po studenty,“ tvrdí ředitel společnosti Frýdecká skládka Luděk Žáček. 

  • E-domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212580.jpg
  • Elektroodpad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212581.jpg