Bývalí minoritní akcionáři společnosti ArcelorMittal řeší další dilema

Ostrava - Sdružení Centrum Consultant Finance se opět ozvalo minoritním akcionářům firmy Arcelor Mittal Ostrava. Ti mu zdarma postoupili své cenné papíry za téměř čtyři sta milionů korun - způsobem, který šetří policie. Teď jim sdružení nabízí akcie zpět - za pět set korun.

Pošlete nám 500 korun a my Vám vrátíme práva na Vaše akcie. Sdružení Centrum Consultant Finance postoupili akcionáři Arcelor Mittal ostrava již dříve cenné papíry za téměř půl miliardy. Teď se společnost ozvala znovu. Dopisem oslovila také paní Janu z Českého Těšína. „Myslím, že je na tom dopise velice zvláštní už jen to, že není uveden kontakt na sdružení, není tam žádné konkrétní jméno a dokonce je tam uveden bod, že se zavazuji, že nebudu nikoho seznamovat s touto dohodou,“ říká Jana.

A paní Jana není jediná. Dopis s dohodou o odstoupení od smlouvy o postoupení pohledávek společně s výzvou k zaplacení pětiset korun dostávají v těchto dnech také další akcionáři. „Ozývají se nám desítky bývalých minoritních akcionářů, kteří se dotazují, jak mají v současné době postupovat,“ potvrdila mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. Manipulační poplatek 500 korun mají bývalí minoritní akcionáři sdružení Centrum Consultant Finance zaplatit nejpozději do 20. prosince.

„Je možné, že tímto způsobem se sdružení snaží pokrýt doposud vynaložené náklady, například na korespondenci, telefony, sepsání smluv a podobně,“ uvedla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. Akcionářů, kteří již dříve zareagovali na dopis sdružení Centrum Consultant Finance a podstoupili mu své akcie, je přes pět tisíc. To, zda teď pošlou výměnou 500 korun, řeší velká část z nich. Peníze, které jim měly být dávno vyplaceny, budou v těchto dnech umístěny do soudního depozitu. O tom komu připadnou, rozhodne soud. Případem se zabývá také policie.

„Pokud budou mít bývalí akcionáři ve chvíli, kdy se obrátí na soud, doklad o vyvázání se ze smluvního vztahu se sdružením, nemělo by nic bránit ve výplatě protiplnění,“ tvrdí Věra Breiová. „Náš útvar se touto věcí zabývá, dosud jsme nikoho konkrétního neobvinili, ovšem celé věci se stále intenzivně věnujeme,“ řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. K čemu dojdou kriminalisté a jak dlouho bude trvat, než se akcionáři dostanou k penězům za své akcie, se zatím nikdo neodvažuje ani odhadovat.

  • Dopis bývalým akcionářům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2129/212852.jpg
  • ArcelorMittal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2129/212853.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2129/212854.jpg