Zájem o nemovitosti v Moravskoslezském kraji roste

Ostrava - Počet lidí v Moravskoslezském kraji, kteří si vzali hypotéku, vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 26 procent. O 11 procent se od nového roku zvýšil také objem hypotečních úvěrů. Jedná se o více než dvojnásobek celostátního průměru. Lidé si berou hypotéky nejčastěji na rodinné domy. Odborníci ale před tímto trendem varují, lidé často neodhadnou své síly pro splácení úvěru.

Hypoteční trh v Moravskoslezském kraji rostl od začátku roku nejvíce z celé České republiky. Na koupi nemovitosti si lidé půjčili více než čtyři a půl miliardy korun. „U lidí panovaly obavy z toho, že můžou přijít o zaměstnání. Ten vývoj v poslední době ukázal, že tyto obavy nebyly na místě, že ten scénář se nenaplnil,“ vysvětluje ředitel regionální pobočky Hypoteční banky Jan Fux. „Dalším důvodem může být to, že v posledních dvou letech došlo k poměrně výraznému poklesu cen nemovitostí v Moravskoslezském kraji,“ myslí si Josef Novotný z katedry financí VŠB-TU Ostrava.

A odborníci nabízí také další důvody. Lidé podle nich stále častěji volí klasickou hypotéku před stavebním spořením. V posledních měsících navíc výrazně klesla úroková sazba. „Od začátku roku průměrná výše úrokové sazby klesla o 1,1 procenta, což samozřejmě mohlo mít pozitivní vliv na růst objemu poskytnutých hypo úvěrů,“ říká Josef Novotný. Zvýšenou poptávku už v Moravskoslezském kraji zaregistrovaly také realitní kanceláře. „Když vezmeme jen prodané nemovitosti za minulý měsíc, tak v listopadu se prodalo přes tisíc nemovitostí,“ potvrdila vedoucí pobočky MM Reality Miroslava Motyková. „Můžu říct, že velmi rychle roste počet poptávek na severní Moravě, v severních Čechách a v Praze,“ dodala.

Největší zájem ze strany klientů hypotečních bank je nově o financování výstavby či koupi rodinných domů. Odborníci ale varují. Lidé často neodhadnou své možnosti splácet úvěr. Rodinný dům přitom chtějí za každou cenu. „Ten trend je velice výrazný, lidé jsou ochotni i třeba za cenu nekvalitního životního prostředí stěhovat se do Radvanic a Bartovic, kde je velké znečištění, jen proto, že tam je cena pozemků na rodinné bydlení jedna z nejnižších,“ tvrdí sociolog Lubor Hruška-Tvrdý. Průměrná výše hypotéky je v Moravskoslezském kraji milion a půl. Největší částku – kolem dvou milionů - si lidé půjčují v Praze. Nejméně peněz naopak v kraji Zlínském.