Silničáři na severu Moravy spotřebovali už 12 tisíc tun soli

Ostrava - Třikrát více soli spotřebovali silničáři v Moravskoslezském kraji v listopadu a prosinci ve srovnání s loňským rokem. Jen údržba silnic druhých a třetích tříd už stála téměř čtyřicet milionů korun. Pokud by sněžilo i nadále tak intenzivně jako dosud, museli by sáhnout na peníze určené na letní údržbu.

Ještě před měsícem měli ostravští silničáři sklad zcela zaplněný. Bylo v něm tři tisíce tun soli. Teď je prázdný. V celém Moravskoslezském kraji už tohoto posypového materiálu spotřebovali 12 tisíc tun. „Letošní nástup zimy je poměrně krutý, stojí hodně peněz, ale i velké nasazení našich lidí,“ řekl technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

V Moravskoslezském kraji si silničáři připravili 50 tisíc tun kamenné drti a štěrku a 25 tisíc tun soli. Té koupili o 7 tisíc tun více než loni. Minulou zimu s ní totiž vystačili jen tak tak. „Letošní zima je několikanásobně náročnější než ta zima loňská, ty poslední dva měsíce budou stát určitě mnohem více než listopad a prosinec 2009,“ potvrdil i náměstek hejtmana Miroslav Novák. Do konce roku silničáři údajně s penězi vystačí. Kolik dostanou na příští rok, o tom rozhodne krajské zastupitelstvo. Měla by to ale být zhruba stejná částka jako letos, tedy přes půl miliardy korun.

„Jestli bude zima stejně náročná i v následujících měsících leden, únor a březen, tak se to samozřejmě projeví potom na letní údržbě,“ nehýří optimismem náměstek Novák. Silničáři se teď připravují na ledovku. Podle meteorologů začne zase sněžit nejdříve na Štědrý den.