V Třinci se budou nájemníci bytů společnosti CPI soudit o výši nájemného

Třinec - Zdražení o více než sto procent, stovka žalob a výpovědí z nájmu. Společnost CPI, vlastnící v Třinci několik tisíc bytů poslala nájemníkům nové dodatky ke smlouvám. Většina je ale nechce podepsat. Byty jsou podle nich ve špatném stavu. O výši nájmu tak v mnoha případech rozhodne soud.

Paní Lasotová bydlí přes čtyřicet let v bývalém hutnickém bytě – nyní bytě společnosti CPI. Přes střechu k ní už několik let silně zatéká. Opravy se nedočkala, a tak dodatek s navýšením ceny za nájem o více než sto procent nepodepíše. „Nic neudělali, poslali dopis, že je střecha opravená, ale přišel druhý déšť a nad ledničkou to teklo tak, že jsem měla za chvíli v kuchyni polovičku vany vody, pořád jsem to musela vylévat,“ stěžuje si. Jiný problém řeší paní Jana. Ve vchodě kde bydlí je několik prázdných bytů. Za vytápění plynem tak v těchto dnech zaplatí měsíčně o několik set více.

„Při mém příjmu devět tisíc měsíčně budu bydlet a nebudu jíst nebo naopak,“ říká paní Jana smutně. Podle předsedy Občanského sdružení nájemníků společnosti Byty Třinec Romana Bujoka je technický stav domů v katastrofálním stavu. Společnost CPI si to ale nemyslí. „Stav těch domů odpovídá dlouhodobé výši nájemného,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Michaela Winklerová. Společnost CPI vlastní v Třinci čtyři a půl tisíce bytů. Nepodepisovat nové dodatky ke smlouvám radí lidem také Sdružení nájemníků České republiky. „Tu situaci známe a ty požadavky majitelů domů CPI jsou teda i z našeho pohledu dosti neúnosné,“ potvrdil místopředseda Sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik. „My těm lidem radíme, aby nepodepisovali, ale aby podávali protinávrhy,“ dodal.

„V případě, že jde o rozumné návrhy, určitě o nich chceme jednat. Je to standardní postup,“ uvedla mluvčí CPI Michaela Winklerová. Společnost CPI do bytů podle nájemníků neinvestuje. Okna jsou stará několik desetiletí a vypadávají, lépe na tom nejsou střechy, rozvody ani ostatní zařízení. Právě proto je přes několik set nájemníků připraveno jít k soudu. Společnost CPI tvrdí, že v plánu jsou rozsáhlé rekonstrukce domů a zvýšený nájem o více než sto procent odpovídá nyní tržním nájmům v Třinci. O tom, jestli má pravdu, nakonec rozhodne soud.

  • Paní Lasotová ukazuje vanu, do které zachytává při dešti vodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222710.jpg
  • Dům společnosti CPI autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222711.jpg