Ve Vidnavě bude detenční ústav

Olomouc - Po šesti letech ožila ve Vidnavě na Jesenicku opět myšlenka na zřízení speciálního vězení pro duševně nemocné zločince v historické budově bývalého kněžského semináře. Místní s tím byli dávno srozuměni, ale nic se nedělo. Až teď vězeňská služba potvrdila, že se tím rezort spravedlnosti bude zabývat.

V roce 2004 bylo ve Vidnavě referendum. Lidé tehdy s detenčním ústavem souhlasili. Měl vzniknout v nevyužité budově bývalého kněžského semináře. „Lidem nezáleží na tom, jestli tady bude detenční ústav nebo vězení. To je jim jedno. Jde o to, že bude zachráněna budova a vzniknou zde pracovní možnosti. Dojíždět odtud je problematické, protože ČD zrušily vlakové spojení a to je pro nás skoro likvidační,“ říká bývalý starosta Vidnavy Miloslav Haderka. 

Po kněžském semináři tady byla čtyřicet let vojenská dětská ozdravovna a od konce devadesátých let budova chátrá. Na opravy historické budovy nejsou peníze.  A proto je rekonstrukce stále ve fázi příprav. V brzké době má ale do Vidnavy přijet náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata. „V tuto chvíli se dá předpokládat, že počty chovanců v detenčních ústavech porostou. Proto jsme se vrátili k myšlence ve Vidnavě zřídit jak detenční ústav, tak i výkon trestu,“ vysvětluje mluvčí vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. „Předběžně počítáme se sedmi sty odsouzenými a dvě stě padesáti zaměstnanci,“ dodává Markéta Prunerová.   

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Ve městě kousek od polských hranic je nyní třiadvacetiprocentní nezaměstnanost. „Město se o tu budovu nemůže starat, protože není jejím vlastníkem. Vlastníkem je vězeňská služba, která tam má svého správce. Provádějí se tam udržovací práce, takže budova příliš nechátrá, ale bylo by dobré, kdyby měla svoje uplatnění,“ domnívá se starostka Vidnavy Eva Pavličíková. 

V Česku jsou nyní dva detenční ústavy. Jeden je v Brně, kde je osm chovanců, a druhý v Opavě. Tam jsou ale prostory v tuto chvíli plně využívány pro výkon trestu odnětí svobody.