Jihlava asi přijde o dotaci na kanalizaci

Jihlava – Srdce Vysočiny, Jihlava, zřejmě přijde o čtvrtmiliardovou dotaci na kanalizaci. Už dva roky se totiž vleče spor o to, kdo ve městě zrealizuje nákladnou zakázku na rekonstrukci kanálů. Jasno není ani po posledním rozhodnutí antimonopolního úřadu. Celý případ se dál vleče a termín dokončení rekonstrukce je v nedohlednu. Jihlava možná přijde nejen o dotaci, ale na rekonstrukci bude muset použít jiné finanční prostředky.

Staré kanalizační stoky v Jihlavě nutně potřebují rekonstrukci. Akce za půl miliardy korun je do detailu připravena a slíbila ji dotovat EU. Jenže výběr zhotovitele stavby se vleče už dva roky a zadavatel zakázky se zlobí, že strůjcem průtahů je antimonopolní úřad. Ten se totiž případem zabýval už pětkrát. „Tento postup považuji minimálně z časového hlediska za poněkud nestandardní. Ne vždy byly dodrženy lhůty, které ukládá správní řád,“ připomíná náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal. „Tento případ se prošetřoval na Slovensku a dlouho trvalo, než přišlo vyjádření ze slovenské strany,“ hájí postup úřadu místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký. 

Ani v případě, že by se s rekonstrukcí začalo okamžitě, tak se termín dokončení prací do konce roku 2011 nepodaří zvládnout. Je proto už téměř jisté, že Jihlava o dotaci deset milionů eur přijde. „Na základě převzaté projektové dokumentace bychom potom rozdělili projekt na jednotlivé dílčí části a začali tím, co nás nejvíc pálí,“ naznačuje východisko Petr Pospíchal. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jihlava už vyčlenila z rozpočtu padesát pět milionů korun a má schválený úvěr sto padesát milionů korun. Nebýt průtahů v řízeních, tyto peníze by ušetřila. „Po poradě s právníky budeme uplatňovat náhradu po tom, kdo to vleklé jednání způsobil,“ říká předseda Svazu vodovodů a kanalizací Jiří Vlach. „Nedomnívám se, že bychom učinili chybu. My jsme chtěli po slovenské straně určité důkazy, které jsme nedostali v úplné formě,“ dodává Kamil Rudolecký. 

Neúspěšný uchazeč o zakázku teď připravuje tzv. rozklad rozhodnutí, a tak se antimonopolní úřad bude jihlavskými kanály zřejmě zabývat pošesté.