Na Opavsku se opět srazil vlak s autem, zraněni tři lidé

Opava - Srážka vlaku s osobním autem na přejezdu ve Velkých Hošticích na Opavsku si v noci na dnešek vyžádala tři zraněné. Havaroval zde vůz taxislužby a zranění utrpěl řidič a dva jeho klienti. Nehoda se stala na stejném místě, kde se před několika dny srazil vlak s kamionem. Tehdy se zranilo 26 lidí z vlaku.

„Následky dnešní nehody jsou podstatně mírnější. Především proto, že vlak jel pomalu, pouze desetikilometrovou rychlostí,“ uvedl mluvčí opavské policie René Černohorský. Dodal, že rychlost vlakových souprav je v úseku omezena právě od středeční kolize: „Výstražné světelné zařízení je totiž od nehody mimo provoz. Nařízením Českých drah tam proto musejí vlaky projíždět sníženou rychlostí a houkat.“

Tato opatření podle něj strojvedoucí vlaku, který převážel tři desítky cestujících, splnil: „Jednatřicetiletý řidič taxíku ale zvukové znamení nerespektoval a na přejezd vjel.“ Při srážce on o jeho dva klienti ve věku 36 a 14 let utrpěli lehká zranění. Především oděrky a pohmožděniny. Cestující z vlaku vyvázli pravděpodobně bez zranění. „Místo nehody všichni opustili ještě před příjezdem policie a záchranné služby,“ dodal mluvčí.

Nehoda ochromila na dvě hodiny železnici

K nehodě došlo tři minuty po půlnoci. Kolize na nějakou dobu zastavila provoz na silnici i železnici spojující Opavu s Hlučínem. Doprava byla obnovena kolem 02:30. Škoda je odhadována celkem na 100 tisíc korun.

S horšími následky skončila podobná nehoda, která se na stejném přejezdu u Velkých Hoštic stala ve středu. Tehdy se vlak se 120 pasažéry srazil s polským kamionem. Zranění utrpělo 26 lidí a škoda se vyšplhala na téměř 700 tisíc korun. Policie už řidiče kamionu obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti. Řidič kamionu policii tvrdil, že na přejezdu nefungovala signalizace. Inspektor Drážní inspekce však jeho tvrzení vyvrátil.