Třinec se dočká podjezdu pod železniční tratí

Třinec - Třinec bude mít podjezd pod železniční tratí. Bojoval o něj dvanáct let. Regionální rada soudržnosti už na stavbu schválila peníze z evropských fondů. Bez ní by po dokončení železnice zůstala část města odtržená od centra. Silnice pod železniční tratí se má začít stavět v srpnu a hotová by měla být na jaře příštího roku.

Mimoúrovňové křížení železniční trati se silnicí zajistí spojení třem tisícům obyvatel třinecké čtvrti Lyžbice a tamní krajské nemocnici. Stát v těchto místech právě modernizuje železnici. Vlaky po ní už brzy začnou jezdit podstatně rychleji. Nová silnice pod tratí se proto musí postavit současně. „Kdyby se v rámci optimalizace tratě nerealizovalo alespoň jedno mimoúrovňové křížení, znamenalo by to ohrožení do budoucna, že by hasiči nebo záchranná služba nedojeli včas,“ myslí si starostka Třince Věra Palkovská.

Silniční podjezd s cyklostezkou, chodníky, osvětlením a malým parkovištěm bude stát přes 300 milionů korun. Dvě třetiny z toho uhradí Moravskoslezský kraj z evropských peněz. Stavba je technicky náročná. „To je důvod, proč jsou náklady tak vysoké. V podstatě celé území má vysokou hladinu spodních vod a je třeba zajistit, aby nedocházelo k průsakům,“ uvedl náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Kromě podjezdu v Třinci Moravskoslezský kraj za evropské peníze zrekonstruuje 14 úseků silnic druhé a třetí třídy. Z fondů EU na to získá přes 760 milionů korun. K tomu dodá vlastních 450 milionů. 

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)