Třinec má navzdory pojišťovnám už dvě magnetické rezonance

Třinec - Novou magnetickou rezonanci za desítky milionů korun slavnostně uvedla do provozu třinecká nemocnice Sosna. Nelíbí se to pojišťovnám. Jedno takové zařízení už totiž ve městě je. S nemocnicí proto nechtějí uzavřít smlouvu. Hejtman Moravskoslezského kraje věří, že se obě strany nakonec dohodnou.

Třinec nemá ani čtyřicet tisíc obyvatel a už může nabídnout rovnou dvě magnetické rezonance. Tolik jich není například ani v celém kraji Vysočina. Druhá rezonance je totiž v třinecké nemocnici Podlesí, která stojí jen pět kilometrů od nemocnice Sosna.

„Nemocnice Podlesí je zaměřena na kardiologický program, my se specializujeme na neurologické pacienty,“ říká náměstek nemocnice Třinec Sosna Štěpán Rucki. Proti pořízení dalšího přístroje jsou i některé pojišťovny. RBP a ČPZP odmítly proto s nemocnicí uzavřít smlouvu. VZP se zatím vyjádřila v tom smyslu, že o smlouvě s nemocnicí stále jedná. Přístroj zaplatil kraj. A přispět by měl i Regionální operační program. Ten ovšem už v březnu prohlásil, že pokud se ke smlouvě nepřipojí alespoň tři pojišťovny, peníze nepošle. Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas ale prohlásil: „Ty smlouvy budou uzavřeny.“

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Magnetická rezonance včas odhalí například cévní mozkovou příhodu. V Třinci denně vyšetří deset pacientů. V Moravskoslezském kraji je takových přístrojů už osm. „Na přístroji lze vyšetřit prakticky všechny části lidského těla – od mozku přes měkké tkáně, dutiny břišní, srdce, cévní struktury v těle,“ vysvětluje primářka radiologického oddělení nemocnice Třinec Sosna Barbara Budínská.

Magnetická rezonance
Zdroj: ČT24