V Karviné se pětinásobně zvýšil počet krádeží jízdních kol

Karviná - V Karviné se stále více kradou kola. Zloději se zaměřují hlavně na kvalitní kola uzamčená u venkovních stojanů, například před nákupními centry. Oproti loňskému roku tam policisté řeší pětkrát více takových případů. Policie žádá, aby se lidé, kteří muže z fotografie z průmyslové kamery poznávají, obrátili na nejbližší policejní služebnu. Pokud policisté zloděje identifikují, hrozí mu až pět let vězení.

Nejdříve si zloděj v zeleném triku a kostkovaných bermudách vytipoval konkrétní jízdní kolo. Pak sledoval jeho majitele až do obchodu, aby se jen o pár chvil později pokusil kolo ukrást. „Šel zpátky ke stojanu a lankový zámek za pomoci kleští přeštípl,“ prozradil policista Jaroslav Kus. Nakonec však zloděj v tomto případě díky zásahu ochranky obchodu neuspěl.

Policisté v Karviné řeší podobných případů hned několik. Zatím pokaždé si zloděj vybíral kola v blízkosti obchodního centra ve Fryštátě. „Máme popisy pachatelů a zjišťujeme, jestli je pachatel z průmyslových kamer totožný s pachateli této trestné činnosti v okrese Karviná, či nikoliv,“ řekl Jaroslav Kus.

Během jednoho měsíce se zlodějům podařilo v okolí obchodního centra ukrást jedenáct jízdních kol. Vždy si vybíral jen ta kvalitní s dobrou výbavou. „Za prvních šest měsíců v tomto roce jsme zaznamenali vysoký nárůst krádeží jízdních kol. Oproti loňskému roku, kdy za těch šest měsíců došlo k 37 krádežím volně stojících jízdních kol, v letošním roce jich je už přes 200,“ uvedla mluvčí Policie ČR Karviná Zlatuše Viačková. Policisté radí nenechávat kola bez dozoru a i zamčené jízdní kolo mít raději neustále pod dohledem.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)