Prostějovský Hotel Grand čelí trestnímu oznámení kvůli parkovišti

Prostějov - Trestním oznámením a několika stížnostmi pokračuje spor o úpravu parkoviště Hotelu Grand v Prostějově. Zatímco vedení hotelu tvrdí, že na pozemku provádí pouze udržovací práce, obyvatelé z domů v jeho okolí jsou přesvědčeni, že tady probíhá výstavba podzemních stání. Současné problémy jsou v protikladu s minulostí hotelu. Ten ještě před válkou patřil k nejmodernějším v České republice. Vlastnila ho rodina Rolných, která se věnovala oděvní výrobě. Ta ho před časem prodala prostějovským podnikatelům.

Na hotelovém parkovišti vyrostly loni na jaře přístřešek a sklad. Obyvatelé sousedního domu tvrdí, že je omezují, především jim brání ve výhledu. Že se stavbami není něco v pořádku, potvrdil loni na podzim i stavební úřad a zahájil řízení o jejich odstranění. Hotel navíc musel zaplatit pokutu. Jeho vedení ale požádalo o dodatečné povolení. Lidé se proto obrátili na krajský úřad – ten jejich námitky částečně uznal a před dvěma měsíci vrátil žádost zpět do Prostějova k novému projednání. „Část staveb na pozemku Hotelu Grand je nyní bez stavebního povolení, avšak je v provozu,“ tvrdí syn spolumajitelky sousedního domu Martin Fišer.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Tisková mluvčí městského úřadu Jana Gáborová slíbila, že záležitost bude prošetřena. Majitel Hotelu Grand vzkázal, že se vyjadřovat nebude. Obyvatelé domů v sousedství se teď navíc obávají stavebních prací, které probíhají pod povrchem dvora. Stěžují si na to, že s nimi nikdo z hotelu o tom, co je tady v plánu, nemluvil.

Martin Fišer už podal trestní oznámení kvůli podezření, že na hotelovém parkovišti může být porušován stavební zákon. Stížnosti adresoval také policii, živnostenskému odboru a hygieně. „Napsal na místě žádost o měření hlučnosti. Tuto stížnost řešíme,“ potvrdila vedoucí oddělení komunální hygieny KHS Prostějov Lenka Navrátilová.

Fišer se kvůli celé záležitosti obrátil také na kancelář ombudsmana. „Ombudsman zahájil v této věci šetření s cílem zjistit, jestli stavební úřad v Prostějově postupoval v souladu se stavebním zákonem,“ vyjádřila se jeho mluvčí Iva Hrazdílková.